Komentara: 0
Pregleda: 2619

Kasa slao poruke očima, a Vučinić SMS-om

10.02.2011. u 12:28h
Izvor: Blic
Kasa slao poruke očima, a Vučinić SMS-om
Subotičani su od 2000. godine promenili četiri gradonačelnika, a Laslo Horvat je svoj četvorici bio šef protokola. Horvat je prvo radio u prosveti, a potom je 12 godina bio novinar u Novom Sadu. Kada se preselio u Suboticu, dobio je posao šefa kabineta gradonačelnika i protokola u Gradskoj kući.
Trebala im je pouzdana i pokretljiva osoba. Pošto tada nije bilo službi za prevođenje i internet, radio sam poslove koje je u drugim sredinama obavljalo nekoliko sekretara sa kompletnim službama - kaže Laslo Horvat, šef protokola gradonačelnika Subotice.

U opisu njegovog radnog mesta pisalo je da je zadužen da piše protokolarna pisma, govore, organizuje službena putovanja, doček gostiju. Ali njegov prvi gradonačelnik Jožef Kasa bio je tako dobro organizovan, pa su njegovi saradnici samo pomagali da se realizuje ono što je on do tančina planirao.

Mogao bih da pišem memoare sećajući se gradonačelnika. Kasa je uvek tačan i precizan. U njegovo vreme u grad je dolazilo mnogo gostiju iz zapadnih zemalja. Kada je postao potpredsednik Vlade Srbije, gostiju je bilo još više. Zaposleni su radili mnogo, a Kasa je tražio da sve bude besprekorno - kaže Laslo Horvat.

Za Kasinog naslednika Ištvana Išpanoviča Horvat kaže da je bio drugačije naravi i da je kao pravnik sve gledao kroz struku. Išpanovič je kao gradonačelnik uvek obrazlagao svoje odluke. Nije želeo da neko shvati da nešto isteruje na svoju ruku, već da se to čini iz konkretnih razloga.

- Gradonačelnik Geza Kučera, koji je došao posle Išpanoviča, često bi me u šali pitao - koja je razlika između teroriste i protokoliste? Odmah bi sam odgovorio da se sa teroristima može pregovarati. Dobro smo sarađivali, a rasterećen sam i poslova koji se odnose na kabinet. Za mene je bilo veliko olakšanje kada je za gradonačelnika došao Saša Vučinić, jer je imao iskustva sa radom u Gradskoj upravi.

Sa prethodnim gradonačelnicima sam komunicirao pogledom i ceduljicama, a sa njim SMS-om, čak i za vreme prijema kada smo u istoj prostoriji - kaže Horvat.

Laslo Horvat kaže da subotički političari često zaboravljaju da ponesu napisane govore i da se ne bi ponavljale neprijatnosti uoči izlaska pred mikrofon, Horvat uvek ima fotokopiju govora pri ruci. Svi Horvatovi gradonačelnici su imali razne pasije i hobije. Saša Vučinić veoma voli kravate i kad neko dođe u Gradsku kuću, prvo primeti taj odevni detalj na gostu.

- Saradnicima uvek kažem da u protokolu može da radi samo onaj ko ima dobre ideje i spreman je na poniznost. Mi aktuelnim političarima pomažemo da najbolje obave svoj posao. Čar ovog zanimanja je to što na poslu možeš da upoznaš poznate javne ličnosti, od predsednika država do čuvenih umetнika. Na mene je najveći utisak ostavio patrijah Pavle - kaže Laslo Horvat.

Gostiju je mnogo, pa je šefu protokola važno da uvek zna kako se koji gost zove i detalje iz njegove biografije. Ali dešavali su se i prevиdi, posebno kada je reč o gostima koji su prvi put dolazili u Suboticu.

- Jednom prilikom sam za investitora iz Italije pomislio da je novi ambasador Francuske koga smo očekivali. Italijanskom privredniku je bila velika čast što ga je odmah primio gradonačelnik od koga sam saznao da sam napravio grešku - kaže Laslo Horvat.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 13 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2619
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.