Komentara: 17
Pregleda: 6062

Kasarna interesantna samo Austrijancima?

11.08.2012. u 01:20h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Prodaja građevinskog zemljišta na mestu nekadašnje kasarne austrijskoj firmi „Štraser“, okončana kroz licitaciju ovih dana, izazvala je veliko interesovanje građana Subotice upravo zbog činjenice da se radi o kasarni koju je gradska samouprava prošle godine kupila od Vojske Srbije.
Kasarna interesantna samo Austrijancima?

Reč je o 40.000 kvadratnih metara placa, to jest građevinskog zemljišta, na putu Subotica - Palić, čija je vrednost procenjena na 1,28 milion evra, što je bila i početna cena na licitaciji.

Prema nezvaničnim informacijama, po toj ceni je zemljište i prodato, budući da se na oglas za licitaciju javila samo jedna firma, pomenuta austrijska kompanija. Posao je zanimljiv i zbog toga što je oglas objavljen samo u Službenom listu grada i na sajtu gradskog Javnog preduzeća Privredno tehnološki parkovi, za koje baš i ne vlada neko veliko interesovanje među žiteljima Austrije, pa čak ni među ovdašnjim stanovništvom. Ipak, „Štraser“ je nekako saznao da se zemljište prodaje, i napravio dogovor sa lokalnom vlašću u Subotici.

No, posao oko prodaje započela je dosadašnja vlast, bolje reći bivša postava, budući da se radi o istoj vlasti, a oglas je raspisan par dana pre nego što je oformljena nova skupština i novo gradsko rukovodstvo. Uz to, bivše rukovodstvo je započelo pregovore sa austrijskim investitorom još decembra prošle godine, pregovori su okončani u Beču početkom juna, nakon izbora, a oglas raspisan u julu. Gradski oci koji su Suboticu vodili do ovih izbora navode da je „Štraser“ svoje interesovanje za kupovinu placa baš u Subotici iskazao nakon što su u grad došli neki investitori iz Evrope a koji su bili dobra preporuka za ostale.

Grad je, kako navodi dosadašnji gradonačelnik Saša Vučinić, već izgradio ugled kao poželjno mesto za ulaganje nakon otvaranja pogona nekih priznatih evropskih firmi, u subotičkoj Slobodnoj zoni. Po toj oceni, dolazak još jedne evropske kompanije znači još novi kamen u zgradi ekonomskog razvoja grada. U tom kontekstu svakako nije jasno zašto nije bilo više interesenata, i da li je bilo dovoljno licitaciju oglasiti samo u lokalnim medijima, i to onima dostupnim vrlo uskom krugu ljudi. Nadležni su, doduše, poslali informaciju da je oglas objavljen Subotičkim novinama i Hrvatskoj riječi, ali novine koje imaju tiraž od par stotina primeraka svakako nisu merodavan medij za evropski ugled mesta poželjnog za investiranje.

Informacija o završenoj prodaju jednog veoma atraktivnog poslovnog prostora takođe nije stigla zvaničnim putem do javnosti, što je pogotovo čudno ako se zna da je kupovina tog istog prostora, to jest kasarne tokom prošle godine bila jedna od važnijih tema, i jedan od razvojnih argumenata gradskog rukovodstva.

Za samu kupovinu grad je uzeo bankarski kredit od oko 2,5 miliona evra, i zasad je jedan od retkih gradova koji je kupio svoje napuštene kasarne. Taj potez je najavljivan kao otvaranje neslućenih mogućnosti razvoja na prostoru koji je viđen kao novi tehnološki park. Kompanija „Štraser“ se između ostalog bavi izgradnjom poslovnog prostora, koji kasnije prodaje drugim zainteresovanim kompanijama.

V. Laloš

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 11 godina i 11 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 6062
Povezane teme

kasarna

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.