Komentara: 4
Pregleda: 3500

Kašnjenje u progovaranju - najčešći razlog zbog kog roditelji pozivaju Savetovalište ŠC "Dositej Obradović"

11.07.2022. u 15:01h
Izvor: Subotica.com
Besplatno Savetovalište za roditelje, koje je nedavno otvoreno pri Školskom centru "Dositej Obradović", u potpunosti je zaživelo. Iz Savetovališta navode da im se roditelji najčešće obraćaju zbog kašnjenja u progovaranju mališana. Kako ističu, stručnu pomoć i podršku pružaju roditeljima dece sa poteškoćama u razvoju, ali i roditeljima koji nisu sigurni da psihofizički razvoj njihovog deteta teče očekivanom dinamikom.
Kašnjenje u progovaranju - najčešći razlog zbog kog roditelji pozivaju Savetovalište ŠC "Dositej Obradović"

Od kraja maja pa do kraja prošlog meseca, Savetovalište je pozvalo oko 20 roditelja. Najčešće su se javljali oni koji su zabrinuti za govorno-jezički razvoj deteta.

- Kasno progovaranje deteta je nešto što veoma brine roditelje. Ono što je ohrabrujuće je da nam se zaista javljaju na vreme. Dakle, ljudi sada shvataju da televizija i nestimulativna sredina mogu usporiti razvoj govora, ali ne do te mere da dete uopšte ne progovori do 2. godine - ističe Snežana Maravić, defektolog, član tima Savetovališta za roditelje pri Školskom centru "Dositej Obradović.

Kašnjenje u progovaranju - najčešći razlog zbog kog roditelji pozivaju Savetovalište ŠC "Dositej Obradović"

Iako je nemoguće generalizovati decu, iz Savetovališta objašnjavaju da se prva reč očekuje sa oko godinu dana života, a ukoliko dete do 15. meseca ne progovara ni jednu reč, vreme je da se poradi na stimulaciji mališana.

To ne znači da dete neće govoriti niti da će imati problem u govorno-jezičkom razvoju, najčešće je to signal da je potrebno nešto promeniti u pristupu, odnosno stimulisati dete da krene sa verbalnim izražavanjem. Nekada su određeni zdravstveni problemi razlog za neprogovaranje. Na primer, česte upale uha mogu dovesti do toga da dete slabije čuje, pa je to razlog za slabiji razvoj govora. U svakom slučaju  roditelji koji imaju sumnju ne treba da porede dete sa drugom decom, niti da savete traže na internetu, već da nam se obrate, a mi ćemo im pomoći da se problem savlada i prevaziđe - objašnjava Maravić.

Kašnjenje u progovaranju - najčešći razlog zbog kog roditelji pozivaju Savetovalište ŠC "Dositej Obradović"Savetovalište je namenjeno deci od 0 do 6 godina, a savetodavne usluge roditeljima pruža čitav tim eksperata.

- Savetovalište funkcioniše tako da nas roditelji pozovu i zakažu termin. Nakon procene deteta, dajemo savete i preporuke. U tom ranom pristupu, radi se na jačanju roditeljskih kapaciteta tako da oni kroz svakodnevne aktivnosti i igru stimulišu razvoj deteta. Na ovaj način mnogo toga može da se postigne, a najčešće se problem u potpunosti prevaziđe. Ukoliko procenimo da je roditeljima i deci potrebna dalja pomoć  usmeravamo ih na dostupne izvore podrške - zaključuje sagovornica.

Savetovalište je na letnjoj pauzi, a od 1. septembra ponovo počinje sa radom. Roditelji koji imaju potrebu za ovim vidom podrške, od početka školske godine, mogu zakazati termin na brojeve telefona 024/527-449 ili 061/880-19-11.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 1 nedelju
Komentara: 4
Pregleda: 3500
Povezane teme

centar za slušno oštećena lica dositej obradović

dom učenika Dositej Obradović

Školski centar

savetovalište

defektolog

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.