Komentara: 1
Pregleda: 2093

Kevedinka iz Kiškunhalaša najbolja na "Međunarodnoj smotri kevedinke"

14.02.2022. u 13:08h
Izvor: Subotica.com
Na "Međunarodnoj smotri kevedinke", koja je održana u subotu, učestvovalo je 25 vinarija i vinara. Prvo mesto osvojila je kevedinka iz susedne Mađarske, objavio je Vinski viteški red "Arena Zabatkiensis" na Svetog Trifuna- zaštitnika vinara.
Kevedinka iz Kiškunhalaša najbolja na "Međunarodnoj smotri kevedinke"

Kevedinka porodične vinarije iz Kiškunhalaša ocenjena je kao najbolja, a odmah do nje je kevedinka Akoša Balinta iz Horgoša.

Ova kevedinka nosi titulu barjak vina ove godine. To znači da će red vitezova vina kupiti jednu količinu ovog vina, uz etiketu proizvođača staviti i svoju etiketu i koristiti je u posebnim prilikama. Na ovogodišnjoj "Međunarodnoj smotri kevedinke", vina iz susedne Mađarske su ukupno bolje ocenjena nego lokalna vina - kaže Dragutin Miljković, iz Vinskog viteškog reda "Arena Zabatkiensis" - Među 25 uzoraka vina kevedinke, 15 vina je bilo iz Subotice i Horgoša, a ostalo su vina iz Mađarske.

Kevedinka iz Kiškunhalaša najbolja na "Međunarodnoj smotri kevedinke"Prethodna godina bila je pogodna za vinogradare, sunca je bilo dovoljno, suša je učinila da rod ne bude vrhunski, ali kvalitet grožđa je dobar, pa će se i ove godine piti kvalitetna kevedinka, navode poznavaoci vina i podsećaju da je upravo ova vrsta vina najkarakterističnija za naš kraj.

- Kevedinka nigde nije raširena kao na prostoru između Dunava i Tise. Ona se na ovom prostoru veoma dobro ukorenila i najbolje podnosi sve ćudi peščare, poput vetra, mraza i suše.  Na najbolji način izvlači iz peska ono što je u njemu kvalitetno i dobro, te daje prijatne plodove od kojih mi proizvodimo vino sa kojim se ponosimo.

Kevedinka iz Kiškunhalaša najbolja na "Međunarodnoj smotri kevedinke"Inače, danas se obeležava Sveti Trifun- zaštitnik vinara. Po tradiciji, Vinski viteški red "Arena Zabatkiensis" na ovaj dan organizuje "Bal vinskog reda" ili "Veče kevedinke", ali zbog nepovoljne epidemiološke situacije ove godine proslava će izostati.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2093

Povezana vest

Povezane teme

vitezovi vina

vino

arena zabatkiensis

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.