Komentara: 14
Pregleda: 4027

Kiša skratila sezonu omiljenog voća - na pijacama sve manje jagoda i trešanja

15.06.2023. u 14:42h
Izvor: Subotica.com
Kiša skratila sezonu omiljenog voća - na pijacama sve manje jagoda i trešanja

Kišno proleće sa veoma malim brojem sunčanih dana, uzelo je svoj danak voćarima. Sezona jagoda je maltene završena, a trešnje se, iako su tek nedavno stigle na tezge, prema rečima prodavaca, neće dugo zadržati. 

- Imamo problem sa kišom, neprestano pada. Sezona jagoda je skoro završena, gotovo da ih i nema, trešnje je trebalo da bude još 15-20 dana, ali neće je biti. Ona puca od kiše, mnogo roda je propalo. U odnosu na prošlu godinu, ima je manje, pa je samim tim i cena nešto veća. Prošle godine kretale su se od 150 do 200 dinara, dok se ove kreću od 200 do 250 dinara, a s obzirom da ih je sve manje, cena više neće padati - kaže Čedomir, koji već 28 godina radi na pijaci. 

Kiša skratila sezonu omiljenog voća - na pijacama sve manje jagoda i trešanjaVišanja ima nešto više,  što nam potvrđuje i žena za susednom tezgom, koja kaže da je ovogodišnji rod višanja izuzetan, a i da se dobro prodaju.  

- Višnje su ove godine odlične, dobar je rod i kvalitetne su. Koliko god da dovezem, sve se proda. Dnevno ode i po 40 - 50 gajbica. Cena se kreće tu oko 200 dinara - kaže ona. - Najveći problem je pronaći berače, jer je potrebno da berač nabere veliku količinu da bi otplatio svoju dnevnicu, slaba je isplativost - nadovezuje se Čedomir, koji i sam proizvodi višnje. 

Kiša skratila sezonu omiljenog voća - na pijacama sve manje jagoda i trešanjaKako stvari stoje, kajsija u okolini Subotice gotovo da neće ni biti. Usled kasnih mrazeva, rod je desetkovan, ali to ne znači da one neće moći da se kupe na tezgama subotičkih pijaca. 

 - Ako nema kod nas, biće ih u drugim krajevima Srbije. Nije mi teško da sednem u kombi i nabavim. To znači da će cena biti nešto viša nego prošle godine, ali će je biti dovoljno za sve kupce. Ja uvek nabavim više, a sve što se ne proda ide u kompot, tako da nema gubitaka, ako ne ide prodaja, ide prerada. To je mukotrpan posao, potrebno je po 5-6 sati kuvanja i mešanja da bi se dobio dobar kompot, ali zato se domaći prozvodi cene  - dodaje Čedomir.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 14
Pregleda: 4027
Povezane teme

jagode

trešnje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.