Komentara: 0
Pregleda: 2761

Kiša usporila berbu kukuruza i suncokreta

17.09.2013. u 16:40h
Izvor: RTV Yueco
Kiša koja je padala u prethodne dve nedelje značajno je usporila žetvu jesenjih kultura, ali neće značajnije uticati na prinos koji je, osim u slučaju soje, već formiran. Berba kukuruza će se intenzivirati u narednim danima, a prvi prinosi pokazuju značajan procenat vlage.
Kiša usporila berbu kukuruza i suncokreta

Poljoprivrednicima se savetuje da nikako ne mešaju suv i vlažan kukuruz, jer je registrovano prisustvo aflatoksina u tragovima. Stručnjaci dodaju da problema sa aflatoksinom ove godine neće biti ukoliko se ispoštuje ovaj savet i vlažan kukuruz prođe kroz sušare.

Jesenja berba, odnosno žetva u Subotici obavljena je do sada na 17,6 odsto površina, a najviše je odmakla žetva suncokreta koji je do sada skinut sa oko polovine od planiranih 7.790 hektara. Žetva soje, zbog padavina koje utiču na porast prinosa ove kulture, još uvek nije počela, a planirana je na 1.044 hektara. Što se najznačajnije kulture ove jeseni tiče, kukuruza, berba tek treba da se intenzivira, a do sada je skinuto 2.440 od ukupno 37.100 hektara. Dosadašnji ostvareni prinos je na nivou od 4,75 tona po hektaru u proseku, a vlaga zrna se kreće između 16 i 20 procenata.

S obzirom da su padavine usporile radove, a da prvi skinuti kukuruzi imaju viši stepen vlage, u Poljoprivrednoj stručnoj službi savetuju poljoprivrednicima, koji imaju sopstvene skladišne prostore, da nikako ne mešaju suv kukuruz sa vlažnim, pošto je utvrđeno prisustvo aflatoksina u tragovima. Prema njihovoj oceni, kukuruz jeste ove godine zdrav, ali ima aflatoksina u tragovima. Sušenjem se ne uništava aflatoksin kojeg ima, ali će se sprečiti dalji razvoj, tako da se može smatrati da će celokupni rod biti zdrav. Međutim, navode u službi, ukoliko se pomeša vlažni i suv kukuruz, na tim vlažnim zrnima će se nastaviti razvoj spora gljivica koje produkuju aflatoksin, tako da to ne treba raditi.

U službi ne očekuju da će biti problema sa aflatoksinom kao prošle godine, ali dodaju da je upravo zbog prošlogodišnjih problema „kukuruz u celoj zemlji pod lupom”. Zbog toga, poljoprivrednicima savetuju da je najbolje lagerovati apsolutno suv kukuruz, a ako je vlaga iznad 14 procenata, da se takav kukuruz preda na uslužno sušenje, ili skladištaru koji to obavlja u sklopu svojih redovnih aktivnosti.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2761
Povezane teme

kukuruz

suncokret

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.