Komentara: 12
Pregleda: 1857

Knjiga poezije za decu "Stihovnica bez granica" autorke Larise Ivanković

05.01.2023. u 10:43h
Izvor: Subotica.com
Knjiga poezije za decu "Stihovnica bez granica" autorke Larise Ivanković

Nedavno je iz štampe izašla prva knjiga poezije za decu „Stihovnica bez granica” naše sugrađanke autorke poezije i ilustracija Larise Ivanković, u izdavaštvu sajta subotica.info.

Larisa se nekoliko godina bavi ilustrovanjem knjiga za decu drugih autora, a ovog puta se potpisuje kao kompletan autor objedinjujući svoje strasti – crtanje i pisanje. U virtuelnom svetu svoj rad predstavlja kao "Little Witch Factory illustrations" gde možete da uočite dopadljive i pomalo otkačene ilustracije.

Gde se nalazi planeta "Fantazija", kakve muke muče Čiča Gliše i kakva je nezgoda snašla rodu, saznaćete među maštovitim stihovima „Stihovnice” koja je trenutno dostupna u striparnici „300 čuda” u Subotici.

Knjiga poezije za decu "Stihovnica bez granica" autorke Larise IvankovićRecenziju na publikaciju dao je književnik Đorđe Kuburić:

- Rukopis Larise Ivanković sadrži poetnaestak dužih pesama, nastanjenih živopisnim “junacima” i impregniranih raznolikim ljupkim situacijama. Narečeni “junaci” su, naravno , deca, ali i životinje - obične, ali i neobične roda, sova, dabar, hobotnica…), kao i prepoznatljive mitologeme dečijih zanimacija (zvrk, Čiča Gliša) - ocenio je Kuburić. - Zanimljivo je da je u u tematski krug ove zbirke inkorporirana i posve neuobičajena predmetnost, ali i potpuno logična u dečijem svetu (patofne, pa i pelene). Dakle, motivacijsko- semantički obol poprilično je raznovrstan, što šarmantno doprinosi bogaćenju asocijativnog miljea.

Na ovu kritiku nadovezala se i Marijana Vasilijević, diplomirani pedagog i integrativni dečiji psihoterapeut.

- "Stihovnica bez granica", pre svega, prozor u dečje viđenje sveta. Vizuelno i verbalno. To je knjiga obojena magičnim bojama spravljenim u kotlu ilustratorke sa iskustvom dobre, male veštice koja se ovom prilikom poigrala i magijom reči - rekla je, između ostalog, Mirjana Vasiljević. - Mašta jeste stvarnost i mašta služi „preradi“ stvarnosti. Da nema mašte, kako bismo imali hipoteze da ih u svetu proveravamo?! Niko ne želi da mu je sve spolja dato i unapred određeno, pa ni deca.

Izdavanje knjige je delimično podržala Lokalna samouprava subotička putem Konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 7 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 1857
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.