Komentara: 1
Pregleda: 1048

Književno veče povodom stogodišnjice rođenja Duška Radovića

21.09.2023. u 09:00h
Izvor: Subotica.com
Večeras, sa početkom u 19 časova, u prostorijama Srpskog kulturnog centra održaće se književna tribina na kojoj će biti predstavljena monografija "100 godina Duška Radovića" autorke Zorice Hadžić.
Književno veče povodom stogodišnjice rođenja Duška Radovića

Povodom obeležavanja jubileja stogodišnjice rođenja Duška Radovića biće održana književna tribina u okviru 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu.

Monografiju "100 godina Duška Radovića" koja sadrži obilje do sada neobjavljenih Duškovih tekstova, crteža, beležaka, arhivske građe, fotografija i memorabilija, priredila je Zorica Hadzić, profesorka Srpske književnosti 19. i 20. veka na Univerzitetu u Novom Sadu. Neizmeran doprinos monografiji su, kao saradnici, dali i naslednik Duška Radovića, Miloš Radović i Matija Bećković kojeg za Duška vezuje dugogodišnje prijateljstvo. Bećković se u knjizi pojavljuje kao neka vrsta naratora čije pripovedanje povezuje građu.

Duško Radović (1922-1984) je najčitaniji i najcitiraniji pisac, velikan pisane reči i društveni kritičar, analitičar i neprevaziđeni poznavalac našeg mentaliteta, jedini je autor sa ovih prostora čije knjige su prodate u skoro milion primeraka. Smatra se autentičnim jezičkim genijem i predstavlja jedinstven fenomen naše kulture, uz koga su stasavale mnoge generacije. 

Na književnoj tribini učestvovaće autorka Zorica Hadžić, Jovana Vojvodić i moderator dr Zoran Đerić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 3 nedelje
Komentara: 1
Pregleda: 1048
Povezane teme

skc sveti sava

srpski kulturni centar

književno veče

srpski kulturni centar sveti sava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.