Komentara: 9
Pregleda: 4871

Knjižica više nije uslov za lečenje dece

10.07.2012. u 13:06h
Izvor: SuMedija
Na današnjem sastanku zaštitnika građana i direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a uz saglasnost ministra zdravlja, odlučeno je da Fond odmah pošalje instrukcije filijalama da su dužne da overe knjižice svakom detetu.
Knjižica više nije uslov za lečenje dece

Svoj deci, pa i onoj čiji roditelji rade kod poslodavaca koji krše zakon i ne uplaćuju doprinose, Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) overiće knjižice, potvrdio je za Press zaštitnik građana Saša Janković.

Janković je istakao i da niko nema pravo da vrati dete iz bolnice zbog toga što nema overenu knjižicu. Zaštitnik građana jeobjasnio da će RFZO poslati instrukcije svim filijalama i obavestiti ih da su dužni da overe knjižice svakom detetu.

- Direktor RFZO Vuksanović i ja saglasili smo se da fond već od danas, bez odlaganja, obezbedi overu knjižica odnosno pravo na punu zdravstvenu zaštitu za svako dete. I ministar zdravlja Zoran Stanković je saglasan s tim. S druge strane, niko nema pravo da vrati dete iz zdravstvene ustanove bez pregleda čak ni ukoliko nema overen dokument - rekao je Janković za Press. - To radimo po ko zna koji put, ali sada je situacija alarmantna. Nadležni organi, pre svega Poreska uprava Ministarstva finansija, moraće bez odlaganja i bez ikakvih izuzetaka da preduzme zakonom propisane mere protiv poslodavaca koji radnicima ne uplaćuju doprinose. Biće da smo samo gasili vatru, a ne i požar ako država ne krene da radi šta treba .

Janković je objasnio da deca ne ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu kao članovi porodice osiguranika, već kao pripadnici posebno osetljive društvene grupe. Ministarstvo zdravlja je još ranije najavilo da će preporučiti da se ne samo deci već i redovnim studentima do 26. godine i trudnicama omogući overa knjižica bez uslova.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 2 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 4871
Povezane teme

zdravstvena knjižica

lečenje dece

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.