Komentara: 72
Pregleda: 6079

Ko čini gradsku većinu?

28.08.2013. u 15:55h
Na današnjoj konferenciji za medije odborničkih grupa LDP-MOST i SUS prisutnima se obratio menadžer LDP-a, Robert Šebek, koji je naglasio da iako ove dve grupe participiraju u gradskoj vlasti neće dopustiti da grad nepoštuje zakonske propise.
Ko čini gradsku većinu?

Konkretno se radi o Zakonu o javnim preduzećima i javnim komunalnim preduzećima koji je narodna skupština usvojila decembra 2012. godine. Zakon predviđa imenovanje nadzornih odbora, formiranje komisija za omenovanje direktora i naravno reizbor direktora. Izgleda da grad krši zakonsku obavezu jer nijedan od tih oragana nije formiran u zakonskom roku koji je bio 30 jun 2013.godine. Interesantna je izjava gđe Suzane Dulić sekreterijata za ekonomski razvoj, komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine koju je dala 15. juna ove godine. Najavila je da će nadzorni odbori biti imenovani na sledećoj sednici lokalne skupštine. Skupština je održana, ali to imenovanje je izostalo. Pitamo gradonačelnika, koji po statutu grada zastupa i predstavlja grad koji su razlozi za nepoštovanje zakona. Da li je to zbog toga što niko pa ni on sam ne zna ko predstavlja parlamentarnu većinu.

Naše dve odborničke grupe smatraju da se koalicioni sporazum mora menjati jer očigledno da nema konsenzusa između partija koje trenutno vode grad o krucijalnim gradskim problemima kao Narodno pozorište, izdavanje opštinske zemlje crkvama, Palić itd. Tražimo od gradonačenika da se u najkraćem roku izjasni ko čini gradsku većinu i da li SNS od nedavno participira u gradskoj vlasti.

Odbornica Aleksandra Bukvić je predložila da se uvede nova praksa u radu gradske skupštine po kojoj bi članovi veća i pomoćnici gradonačelnika bili dužni da podnose šestomesečni izveštaj o svom radu gradonačelniku i odbornicima u skupštini. Ovaj način rada je odavno praksa u razvijenim demokratskim društvima jer se na taj način i građani upoznaju sa radom gradskih funkcionera tj. ostvaruje se transparentnost toliko obećavana u predizbornim kampanjama.

Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 72
Pregleda: 6079

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.