Komentara: 0
Pregleda: 1936

Ko izdaje ateste o nacionalnom kvalitetu?

18.02.2009. u 12:31h
Izvor: Dnevnik "Danas"
<p>Subotička skup&scaron;tina dobila je dva pomoćnika predsednika lokalnog parlamenta. Razlog za njihov izbor je čisto nacionalne prirode, a nove funkcije su dodeljene Branku Franci&scaron;koviću, odborniku Bunjevačke stranke, kao predstavniku Bunjevaca, i Tomislavu Veljkoviću, predstavniku Srpske liste, odnosno srpske zajednice u Subotici, inače predsedniku SPS. Obe ove stranke nisu deo koalicije na vlasti.</p>
Ko izdaje ateste o nacionalnom kvalitetu?

Kada je odbornicima predlagano usvajanje ovakve odluke, predsednik Skupštine grada Jene Maglai je u obrazloženju rekao da će to omogućiti da sve nacionalne zajednice budu ravnopravno zastupljene u skupštini kako bi se obezbedilo donošenje odluka koje bi zadovoljile interese svih. Predlog je prihvaćen sa velikom većinom, i odluka je, naravno, punovažna. No, ona je pokrenula i pitanje da li se to ponovo vraća princip nacionalnog ključa u podeli parlamentarnih funkcija, kao i to na koji se način utvrđuje autentična nacionalna pripadnost? Da li se, na primer, autentični Srbi nalaze samo u koaliciji Srpska lista koju čine SPS, radikali i DSS?

Gradonačelnik Saša Vučinićsmatra da je ova tema periferna i nedostojna medijske pažnje, jer je uobičajena praksa da u skupštinskoj podeli vlasti učestvuju predstavnici svih stranaka. Ipak, za njega je neprihvatljiv koncept podele vlasti po nacionalnom kriterijumu, koji je, kako kaže, prevaziđen i u Srbiji, a pogotovo u Subotici.

Petar Kuntić, predsednik i poslanik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, inače koalicionog partnera DS, za Danas kaže da su ovakve odluke na lokalnom nivou praktično odjek onoga što se događa na državnom.

- Ta saradnja nije potekla od lokalne samouprave Subotice, većsa viših nivoa vlasti, iz potrebe da se odgovori zahtevima evropskih integracija. Nije došlo do promene demokratskih opcija, većtih stranaka koje su nam zagorčavale život - one su promenile svoju strategije i razmišljanje. Sve je to nama veoma čudno, ali politika je stvar mogućeg, kaže Kuntić.

Jasmin Šečić, predsednik subotičkog G17 plus, smatra da treba razdvojiti vlast na državnom i lokalnom nivou.

- U Subotici potpredsednici skupštine ne bi smeli da se postavljaju po nacionalnom ključu. Neprihvatljivo je u društvu u kojem živimo smatrati da je Srbin samo onaj ko je u nekoj nacionalnoj stranci... Ja bih ipak razdvojio vlast na nivou države i na lokalnom nivou. Odluku o vraćanju na političku scenu stranaka koje su ostavile posledice koje svi još uvek osećamo treba prepustiti državi. A vlast na lokalnom nivou treba da čine ljudi koji žele da sredina u kojoj žive napreduje. Pitanje je da li su stranke o kojima je rečdorasle tom zadatku.

I Blaško Temunović, predsednik Hrvatsko-bunjevačko-šokačke stranke, ocenjuje da je rečo istom kompromisu kakav je napravljen na republičkom nivou, ali po njemu kod ovih stranaka nema nikakvih promena.

- Radi se o istim ljudima, iz istih timova, samo su promenili dresove i određene stavove koje su morali promeniti, a u suštini su ostali sa istim programima, u kojima se i dalje nipodaštavaju nacionalne manjine. Mislimo da je takva odluka veoma loša po ovu sredinu koja je multietnička.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1936
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.