Komentara: 4
Pregleda: 3470

Ko plaća obdanište, a ko ne?

07.09.2011. u 17:21h
Izvor: RTV Yueco
Ko plaća obdanište, a ko ne?

bog smanjenog budžeta Grada Subotice porodice sa više od četvoro od sada moraju da plaćaju njihov boravak u obdaništu. Do sada je za peto i svako naredno dete grad snosio 80 odsto troškova, što više nije praksa. Sada besplatan boravak u obdaništu mogu dobiti samo deca koja dolaze iz socijalno ekonomsko ugroženih porodica, o čemu odlučuje Centar za socijalni rad.

Rada Trninić ima petoro unuka. Njena ćerka je nakon troje dece dobila blizance koji su od 1. septembra krenuli u odbanište. Problem je nastao kada su im u odbaništu rekli da moraju da plaćaju boravak za jedno od dva deteta, jer Pokrajina finansira samo treće i četvrto rođeno dete, dok za peto nje namenjena nikakva pomoć, niti od Grada niti od Pokrajine. S obzirom na to da je reč o sedmočlanoj porodici sa jednim zaposlenim licem, porodica je zatražila da im se omogući besplatan boravak u obdaništu i za peto dete.

U gradskoj upravi kažu da je Grad do sada snosnio 80 odsto troškova od petog deteta pa na dalje, iako to nije bila njihova obaveza, ali je smanjenim budžetom ta odluka ukinuta. Kada je reč o trećem i četvrtom detetu, troškove snosi Pokrajina, dok Grad snosi troškove samo za decu koja dolaze iz porodica za koje Centar za socijalni rad smatra da je neophodno, bez obzira na broj rođene dece.

U Gradskoj upravi takođe navode da su pravilnikom o regresiranju troškova regulisane samo socijalno ekonomsko ugrožene porodice, a ne porodice koje imaju određen broj dece, kao i da nikakvi članovi u tom pravilniku nisu menjani od 2008. godine kada je on i sačinjen.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 3470
Povezane teme

obdanište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.