Komentara: 0
Pregleda: 1663

Ko preživi liberalizaciju - uživaće u plodovima rada

21.01.2011. u 13:05h
Izvor: RTV Yueco
Ko preživi liberalizaciju - uživaće u plodovima rada

Ko preživi liberalizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda – uživaće u pogodnostima koje važe za poljoprivrednike u Evropskoj uniji, zaključak je današnjeg predavanja "Efekti liberalizacije carina na poljoprivredu Srbije" koje zajednički organizuju Ministarstvo poljoprivrede, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj i Američka agencija za međunarodni razvoj. Bivši ministri poljoprivrede Ivana Dulić Marković i Goran Živkov su u amfiteatru Otvorenog univerziteta preko dva sata poljoprivrednicima iz ovog kraja objašnjavali kakve izazove nosi najavljeno skidanje carina 2014. godine i otvaranje našeg tržišta za poljoprivredne proizvode iz Evropske unije, te šta je potrebno učiniti kako bi se preživeo period između otvaranja tržišta i prijema u Evropsku uniju, jer je Srbija jedina zemlja koja će u potpunosti otvoriti svoje tržište pre prijema u EU. Tek kada postanemo članovi unije, poljoprivrednici mogu očekivati da će i za njih važiti jasna pravila koja važe za sve poljoprivrednike Evrope, a do tada moraju unaprediti svoju konkurentnost, a na tom putu pomoć ima mora pružiti država.

Liberalizacija tržišta poljoprivrednih proizvoda uslediće najkasnije za tri godine. Podrazumevaće smanjenje carina na uvoz poljoprivrednih proizvoda sa prosečno 19% na prosečno 1,7%, što će pojačati konkurenciju na našem tržištu. Predviđanja su da će Srbija tek 4-6 godina kasnije postati članica EU, a do tada poljoprivrednici treba da povećaju svoju konkurentnost, uspostavljaju evropske standarde, kako naša proizvodnja najavljenom liberalizacijom ne bi bila uništena.

Srbija je jedina zemlja koja će svoje tržište u potpunosti otvoriti i skinuti zaštitne barijere u vidu carina pre nego što postane članica Evropske unije, i to 2014. godine. Bivša ministarka poljoprivrede Ivana Dulić Marković apeluje na nadležne u vladi Srbije da shvate da će poljoprivrednicima biti najteže u tom periodu i da moraju pružiti pomoć paorima i seljacima, pre svega kroz povećanje agrarnog budžeta. Po njenom mišljenju, agrarna politika mora da se promeni i da utvrdi i rešava najveće probleme. Jedan od njih jeste kvalitet mleka.

Ko od ovih poljoprivrednika preživi pomenuti period od 4 do 6 godina tako što će uložiti u sebe, svoju proizvodnju, sticati znanja i imati prave inforacije, ulaskom u Evropsku uniju za njega će važiti pravila kao i za sve ostale poljoprivrednike u Evropi. To znači da će na raspolaganju imati jasnu i dugoročnu agrarnu politiku, tržište od 600 miliona ljudi i daleko veće podsticajne mere od ovih koje su im sada na raspolaganju, a na kraju – veću sigurnost.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1663
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.