Komentara: 0
Pregleda: 370

Koalicija "Subotica protiv nasilja - Biram Suboticu": Koncesioni akt otvara brojna pitanja

05.09.2024. u 20:20h
Izvor: Koalicija "Subotica protiv nasilja"
Saopštenje medijskog tima Koalicije „Subotica protiv nasilja – Biram Suboticu – Nela Tonković“ prenosimo u celosti.
Koalicija "Subotica protiv nasilja - Biram Suboticu": Koncesioni akt otvara brojna pitanja

Na današnjem zasedanju Skupštine grada Subotice, odbornici vladajuće većine doneli su odluku o usvajanju Predloga koncesionog akta za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji Grada Subotice. Odbornici Koalicije „Subotica protiv nasilja – Biram Suboticu – Nela Tonković“ glasali su protiv ovakve odluke.

Predlog koncesionog akta na čak 119 stranica izrađen je 15. avgusta, dok je Stručni tim zadužen, između ostalog, i za izradu Predloga koncesionog akta oformljen tek 13. avgusta. Opsežan strateški dokument, sa mnoštvom podataka i analiza, sačinjen je u nešto manje od dva dana. Budući da je za izradu toliko temeljnog dokumenta u veoma važnom javnom poslu potrebno daleko više vremena, naša Koalicija opravdano sumnja u postojanje ranije verzije Predloga koncesionog akta. Vremenski okvir koji je predočen na strani 117 ovog dokumenta, naime, pripremu Koncesionog akta smešta u mart ove godine, a njegove izmene u april ove godine.

Ipak, ni takav Predlog nije stavljen na uvid građanima pre početka sednice Skupštine, čime je građanima Subotice onemogućeno da se informišu u vezi sa situacijom gradskog i prigradskog prevoza kakva će biti u narednih petnaest godina.

U samom Predlogu koncesionog akta nije razrađen mehanizam kontrole Grada Subotice nad privatnim koncesionarom, odnosno izostali su instrumenti praćenja privatnog partnera i ispunjavanja njegovih obaveza iz javnog ugovora. Nisu sasvim jasni ni načini pomoću kojih Grad Subotica može da zadrži kontrolu nad visinom cene karte u javnom prevozu, izmenama trasa linija, pristupačnosti vozila za različite kategorije korisnika, niti brojne druge pojedinosti koje bi obezbedile zadovoljavajući nivo usluge u oblasti gradskog i prigradskog prevoza.

Sumnju u pozitivne efekte javno-privatnog partnerstva po građane pobuđuje i činjenica da se na sličnim pozivima u brojnim lokalnim samoupravama u Srbiji javljao najčešće jedan ponuđač. Zbog toga je sasvim opravdana bojazan da će i Subotici biti isto.

Godinama unazad baveći se radom Javnog preduzeća „Subotica-trans“ kroz učestale optužbe „prethodnog rukovodstva“, koje god to bilo, i ne pokazujući nikakav nivo upravljačkog znanja da se teško stanje u našem gradskom preduzeću za javni prevoz razreši tako da ono ostane potpuno u javnom vlasništvu, vladajuća koalicija pribegla je brzom rešenju i posegla za javno-privatnim partnerstvom. Donošenjem Koncesionog akta, izrađenog za dva dana, otpočeće faza pripreme konkursne dokumentacije u procesu za koji će ne samo danas, već u narednih petnaest godina, pred građanima biti odgovorni isključivo predstavnici današnje vladajuće većine.

Izvor: Koalicija "Subotica protiv nasilja"
Postavljeno pre 2 časova i 56 minuta
Komentara: 0
Pregleda: 370

Povezana vest

Povezane teme

Suboticatrans

koalicija subotica protiv nasilja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.