Komentara: 6
Pregleda: 1512

Koalicija "Subotica protiv nasilja": Netransparentan proces odabira izvođača i finansiranja koncerta povodom Dana grada

27.08.2024. u 10:03h
Medijski tim koalicije „Subotica protiv nasilja – Biram Suboticu – Nela Tonković“ izdao je saopštenje povodom programa koji je pripremljen povodom obeležavanja Dana grada i zvanično saopšten juče.
Koalicija "Subotica protiv nasilja": Netransparentan proces odabira izvođača i finansiranja koncerta povodom Dana grada

Više od mesec i po dana nakon što je naša Koalicija uputila zahtev gradskim čelnicima da jasno saopšte građanima Subotice da li je zaista planiran koncert pevačice Jelene Karleuše kao centralni događaj predstojeće proslave Dana grada i za koji novac, juče smo dobili delimičan odgovor na konferenciji za medije organizovanoj kako bi se predstavio program manifestacije Dana grada. Tada je saopšteno da će Jelena Karleuša zaista nastupiti na Trgu slobode 1. septembra.

Međutim, rukovodstvo Grada Subotice ostalo je dužno građanima odgovore na brojna pitanja, pa tako i na sledeća: ko, na koji način i prema kojim kriterijumima odabire muzičare koji će nastupiti u programu Dana grada, kao i čija je odluka bila da nastup Jelene Karleuše građane Subotice košta 4,8 miliona dinara? Za koncert iste pevačice, pojedine lokalne samouprave su platile znatno nižu cenu. Daleko od toga da je besplatan, ovaj koncert je plaćen kao, na primer, dve godine programske delatnosti pojedinih subotičkih ustanova kulture, ili celokupan ovogodišnji konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja. Koncert Jelene Karleuše građane Subotice košta tri puta više nego celokupno godišnje izdvajanje za javni konkurs za (su)finansiranje programa i projekata od javnog interesa u oblasti omladinskog sektora na teritoriji našeg grada. Ovakva nesrazmera u visini izdataka za, s jedne strane, sadržaj upitnog kvaliteta koji će trajati samo jedno veče, i s druge, programe i projekte u oblastima kulture, javnog informisanja i rada sa mladima čiji efekti u pogledu povećanja kvaliteta života u našem gradu treba da budu dugoročni, jasno upućuje na zaključak prema kojem trenutna vladajuća većina u našem gradu kao prioritet svog delovanja vidi preplaćivanje „zabavnih“ sadržaja bez ikakve trenutne ili trajne vrednosti.

Budući da Subotica nije jedini grad u kojem ove godine pevačica Jelena Karleuša učestvuje u programu važnih gradskih manifestacija koje su plaćene javnim novcem – pevačicu su već čuli i videli u Požarevcu, Inđiji, Rumi, Somboru, a tek je očekuje nastup u Šapcu – njena „turneja“ po centralnim gradskim trgovima deluje kao direktan dogovor između pevačice i Srpske napredne stranke. Ni na jedan drugi način ne može niti da se razume, niti da se opravda izbor pevačice Jelene Karleuše i ogroman iznos koji će naš grad izdvojiti kako bi upravo ona Subotičanima čestitala Dan grada.

Koalicija „Subotica protiv nasilja – Biram Suboticu – Nela Tonković“ ponovo ukazuje na krajnje netransparentne procese u našem gradu i poziva gradsku vlast da odgovori na pitanja koja se tiču javnih sredstava utrošenih za predstojeći koncert. Naša Koalicija zalaže se za znatno drugačije vrednosti i programe proslave Dana grada koji treba da budu na ponos svih građana Subotice.

// kraj saopštenja

Postavljeno pre 3 časova i 12 minuta
Komentara: 6
Pregleda: 1512
Povezane teme

dan grada

koalicija subotica protiv nasilja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.