Komentara: 5
Pregleda: 1923
Foto

Koje pritiske trpe "influenseri"? - zajednička predstava đaka Školskog centra i Politehničke škole

03.12.2022. u 14:30h
Izvor: Subotica.com
Na Otvorenom univerzitetu upriličen je prikaz dramskih scena koje su izveli đaci Školskog centra "Dositej Obradović" i Politehničke škole, a u okviru kojih su obrađeni određeni aktuelni problemi u vršnjačkim grupama. Ove scene učesnici su kreirali i razradili u okviru projekta "Inkluzivni omladinski Forum teatar" koji je, po 6. put, realizovalo Udruženje "Zajedno".
Koje pritiske trpe "influenseri"? - zajednička predstava đaka Školskog centra i Politehničke škole

Priča inspirisana stvarnim događajima verno prikazuje vršnjačku grupu u kojoj centralno mesto zauzima mlada devojka, veoma popularna na društvenim mrežama, tu si tzv. fenserke i provokatori, kao i deca koja se ponašaju prikladno. 

Koje pritiske trpe "influenseri"? - zajednička predstava đaka Školskog centra i Politehničke škole

Cilj je bio da predstavimo okruženje u kom mi odrastamo. Kroz predstavu smo prikazali kako  određena nedolična ponašanja pojedinaca utiču na vršnjake koji se ponašaju prikladno, ali važno je bilo da razumemo i šta se krije iza ponašanja provokatora, odnosno zbog čega oni imaju potrebu da se tako ponašaju - objašnjava Martina Marton, učenica Politehničke škole koja je u predstavi oživela lik jedne fenserke.

Koliko se svet prikazan na društvenim mrežama ralikuje od realnog sveta - i na ovo pitanje pokušali su da odgovore učesnici forum teatra.

Koje pritiske trpe "influenseri"? - zajednička predstava đaka Školskog centra i Politehničke škole- Svake godine deca sama biraju koji će problem među vršnjacima obrađivati i prikazati kroz dramske scene. Ove godine odabrali su veoma specifičnu temu, odnosno istraživali su sa kojim se to pritiscima suočavaju mlade osobe koje su popularne na društvenim mrežama. Uvideli su da ovaj vid popularnosti sa sobom nosi brojna opterećenja, jer takve osobe moraju da održe određeni nivo ponašanja i izgleda. Predstava daje odgovor i na pitanje zbog čega se te osobe uopšte tako ponašaju -  istakla je Snežana Maravić, koordinator programskih aktivnosti u Udruženju "Zajedno" - Učesnici forum teatra pokazali su veliku zrelost i time dokazali da mladi shvataju da ono što se prikazuje kao idealno na društvenim mrežama ne odgovara realnom životu u kom popularne osobe, zapravo trpe velike pritiske.

U okviru današnje svečanosti, a u susret Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom,  upriličena je i izložba fotografija pod nazivom "Dah jeseni".

- Sve osobe sa invaliditetom na teritoriji zemlje imale su priliku da kroz fotografiju prikažu svoje viđenje ovog godišnjeg doba. Stiglo nam je oko trideset fotografija, odabrali smo i pobednika - završava Maravić.

Izvor: Subotica.com
Završne aktivnosti projekata “Inkluzivni omladinski Forum teatar” i Foto konkurs “Dah jeseni” Završne aktivnosti projekata “Inkluzivni omladinski Forum teatar” i Foto konkurs “Dah jeseni” Završne aktivnosti projekata “Inkluzivni omladinski Forum teatar” i Foto konkurs “Dah jeseni” Završne aktivnosti projekata “Inkluzivni omladinski Forum teatar” i Foto konkurs “Dah jeseni” Završne aktivnosti projekata “Inkluzivni omladinski Forum teatar” i Foto konkurs “Dah jeseni” Završne aktivnosti projekata “Inkluzivni omladinski Forum teatar” i Foto konkurs “Dah jeseni” Završne aktivnosti projekata “Inkluzivni omladinski Forum teatar” i Foto konkurs “Dah jeseni” Završne aktivnosti projekata “Inkluzivni omladinski Forum teatar” i Foto konkurs “Dah jeseni”
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 7 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 1923
Povezane teme

udruženje zajedno

dom učenika Dositej Obradović

Školski centar

politehnička škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.