Komentara: 13
Pregleda: 6331

Koje zelene površine održava "Čistoća", a koje građani?

21.05.2020. u 15:16h
Izvor: Subotica.com
Po programu rada koji usvaja gradska Skupština, JKP "Čistoća i zelenilo" održava javne zelene površine koje se nalaze uz glavne saobraćajnice, trgove, parkove, igrališta, sportske terene, te pojedine lokalne puteve, dok je Odlukom o komunalnom redu na građanima da pokose travu i urede zelenilo na površinama ispred svojih stambenih objekata. Međutim, postoji i jedan izuzetak, a on se odnosi na drveće koje jedino nadležno preduzeće može da orezuje.
Koje zelene površine održava "Čistoća", a koje građani?

Nepokošena trava, neorezana živa ograda i rastinje, samo su neki od problema na koje su se građani požalili u poslednjih mesec dana u rubrici "Pištaljka". Osim što je vegetacija nabujala, ističu i da je na pojedinim mestima nebezbedna, jer ometa odvijanje saobraćaja, dok se razgranate grane neretko prepliću sa elektrovodovima.

- Kada se izlazi iz ulice ništa se ne vidi! Često idem tuda, auto vidiš tek kad je jako blizu, biciklistu uopšte. Od žive ograde, koja je, po mom mišljenju, previsoka za ovo mesto. Pre par nedelja sam išla glavnim putem motorom i čovek je izleteo iz ulice, jer me nije video, izbegli smo saobraćajnu za dlaku - napisala je jedna naša sugrađanka.

- Svako jutro ljudi do autobusa idu u strahu, kao i deca u školu. Nema rasvete, sve je zaraslo, Mesna zajednica Bikovo nedozvoljava da stanovnici očiste park i naprave normalan prolaz i tako je već godinama - požalio se jedan sugrađanin.

- Na uglu ulica Braće Majer i Tolstojeve nalazi se prelepo drvo koje bi trebalo orezati. Naime, grane prepune lišća su se toliko nisko spustile da ometaju prolazak pešaka. Takođe se ne vidi ni saobraćajni znak, postavljen pored drveta. Prolaznici kidaju grane da bi mogli proći, što je opasno jer ostaju šiljci drveta u visini glave. Vlasnici kuće na uglu nemaju odgovarajuci alat, ni merdevine da bi mogli sami da reše taj problem, pa molim nadležnu službu da se pozabavi time - napisao je još jedan sugrađanin.

- Kumanovska ulica, grane prešle žice od struje, a distribucija ne dolazi, a ni gradsko zelenilo da poseče grane. Kada neko nastrada, tada će doći i reći da nisu obavešteni - dodao je još jedan sugrađanin.

Koje zelene površine održava "Čistoća", a koje građani?Održavanje javnih površina nalazi se u nadležnosti JKP "Čistoća i zelenilo", koje prema programu rada održava travnjake uz glavne saobraćajnice, trgove, parkove, igrališta, sportske terene, te pojedine lokalne puteve, dok je Odlukom o komunalnom redu, na građanima da pokose travu i urede zelenilo na površinama ispred svojih stambenih objekata. Jedino što ne mogu, jeste da orezuju stabla na svoju ruku, za šta je potrebna prijava komunalnoj inspekciji, objašnjava Elizabeta Tumbas, izvršna direktorka JKP "Čistoća i zelenilo".

- Ono što se ne nalazi u programu rada preduzeća, rešava se po prijavi građana koju upućuju komunalnoj inspekciji koja pravi zapisnik i procenjuje da li je zahtev opravdan. Ukoliko jeste, izdaje se rešenje "Čistoći" i mi ga izvršavamo - kaže Tumbas. - Oko 8.000 stabala koje je Grad zasadio redovno održavamo, ali je najveći broj prijava upravo za stabla koja su građani sami zasadili. Ako se desi da je prijava za površinu koja je u našoj nadležnosti, reagujemo odmah, posebno ako smo u tom delu u zakašnjenju, ali ako je površina koja nije deo naše programske aktivnosti, moramo da sačekamo rešenje od komunalne inspekcije, jer mi nemamo pravo da sastavljamo zapisnik, već samo da izvršavamo rešenja. Nekada su građani, po staroj Odluci, imali pravo da sami vade i orezuju stabla, što je bilo lakše i možda će se u budućnosti ponovo tako urediti, jer je ovo za građane dugačak put do orezivanja, a za nas veliko opterećenje, uz sve ostale programske aktivnosti. Dešavalo se da izlazimo na teren zbog drveta koje je jedna dva metra visoko i koje bi građani sami mogli da orežu, a ne smeju.

Koje zelene površine održava "Čistoća", a koje građani?Osim ove, dodaje Tumbas, posebna procedura važi za orezivanje grana koje se prepliću sa elektrovodovima. Naime, ceo postupak se sprovodi prema Zakonu o energetici koji, uz niz formalnosti, podrazumeva i angažovanje ekipa oba preduzeća.

- To znači da Elektrovojvodina, pored svojih interventnih aktivnosti, mora posebnu ekipu da usmeri ka nama, za šta ponekad čekamo i do sedam dana, jer kako su u pitanju visokonaponski vodovi, ne možemo samo da izađemo na teren i posečemo grane, već mora da se isključi struja o čemu građani moraju da budu unapred obavešteni u medijima, jer Zakon o energetici jasno kaže da kada se vrše radovi ispod elektrovodovima, to mora biti bezbedno i ispraćeno neophodnom papirologijom - ističe Tumbas.

Koje zelene površine održava "Čistoća", a koje građani?Uz redovne programske aktivnosti, JKP "Čistoća i zelenilo" u protekla tri meseca sprovodi i niz vanrednih koje se, pre svega, odnose na dezinfekciju javnih površina i kontejnera za odlaganje komunalnog otpada, te iz nadležnog preduzeća mole građane za strpljenje, poručujući da će sve zelene površine koje su u njihovoj nadležnosti biti uređene.

S druge strane, sugrađani imaju pravo da prijave uočene nepravilnosti Sekretarijatu za inspekcijsko-nadzorne poslove putem pošte, imejla guinspekcija@subotica.rs odnosno gukomunalnapolicija@subotica.rs ili pozivom na telefonske brojeve 024/626-943 (Služba za inspekcijsko-nadzorne poslove), 024/626-988 (Komunalna policija) i 024/626-999 (Kontakt centar).

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 6331

Povezane zviždaljke

Povezane teme

jkp čistoća i zelenilo

uređenje javnih površina

košenje trave

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.