Komentara: 27
Pregleda: 4194

Koliko košta polazak u školu?

17.08.2023. u 11:38h
Izvor: Subotica.com
Za nešto više od dve nedelje đaci će ponovo sesti u školske klupe, a kako bi ih pripremili za novu školsku godinu njihovi roditelji će za udžbenike i školski pribor morati da izdvoje u proseku od 15.000 do 25.000 dinara. Najveći izdatak su novi udžbenici koji, u zavisnosti od razreda, koštaju od sedam pa sve do 20 hiljada dinara.
Koliko košta polazak u školu?

Polazak u školu je ozbiljna stavka svim roditeljima školaraca, a oni koji imaju đaka prvaka za komplet novih udžbenika treba da izdvoje oko sedam hiljada dinara, dok će kupovinom torbe "olakšati" novčanike za još najmanje 2.500 dinara.

Anatomske torbe koje preporučujemo za prvake kreću se od 2.500 do 8.000 dinara, dok se ranac može pazariti već po ceni od 900 dinara, pa sve do 12 hiljada dinara - ističe Milorad Petrović, vlasnik firme "Stil B centar" i dodaje da su udžbenici ove godine skuplji za oko 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok su torbe i pernice jeftinije za isti procenat  - Najjeftinija puna pernica košta 600 dinara, dok se prazne kreću od 300 dinara.

Koliko košta polazak u školu?Iako najverovatnije neće morati da kupuju školske torbe i pernice, roditelji starijih školaraca treba da izdvoje znatno više novca za kupovinu udžbenika u odnosu na roditelje đaka prvaka. 

Komplet udžbenika za 3. i 4. razred košta oko 12 hiljada dinara, dok cena udžbenika za sedmake i osmake premašuje cifru od 20 hiljada dinara - ističe Petrović - Drvene olovke se kreću u rasponu od 10 do 27 dinara po komadu, najjeftiniji plastični zarezač staje 20 dinara, a metalni 50 dinara. Iako treba da izdvoje dosta novca za opremanje đaka roditelji se uglavnom odlučuju za kupovinu kvalitetnijeg školskog pribora.

Da su udžbenici najveća stavka potvrđuje i naša sugrađanka Dunja, majka devojčice koja od septembra kreće u 6. razred.

Moje dete ima torbu, pernicu, bojice, flomastere... Ovih dana ćemo naručiti udžbenike i dokupićemo olovke, gumicu i sveske i to će nas ukupno koštati oko 25 hiljada dinara. Knjige su definitivno najveći izdatak - objašnjava Dunja i dodaje da troškovima tu nije kraj budući da će morati detetu da obnovi i garderobu - Kompletnu opremu za fizičko je izrasla, tako da računam na taj izdatak i ako tu dodamo nekoliko majica i patike, polazak u školu će nas ukupno koštati oko 300 evra.

Koliko košta polazak u školu?

Jeftinije će svakako proći oni koji se odluče za kupovinu polovnih udžbenika. Na primer, na pojedinim Fejsbuk stranicama roditelji prodaju polovne komplete za niže razrede osnovne škole i po ceni od 2 hiljade dinara.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 11 meseci i 4 časova
Komentara: 27
Pregleda: 4194
Povezane teme

udžbenici

subotički đaci

školski pribor

početak školske godine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.