Komentara: 1
Pregleda: 5187
Foto

Kolo srpskih sestara u Subotici obeležilo tri decenije od obnavljanja

30.10.2022. u 11:45h
Izvor: Subotica.com
Svečanom akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće Kolo srpskih sestara u Subotici obeležilo je u petak tri decenije od ponovnog obnavljanja rada.
Kolo srpskih sestara u Subotici obeležilo tri decenije od obnavljanja

Kolo srpskih sestara u Subotici osnovano je 1938. godine, kako bi žene subotičke pomogle siromašnim dobrovoljačkim porodicama koje su doseljene u naše krajeve. Tako je počela da se širi energija milosrđa i dobročinstva koja se realizovala u organizovanju velikog broja akcija u kojima se prikupljala pomoć koja je usmeravana siromašnima, starima i bolesnima, deci…  Rad je zaustavio Drugi svetski rat. Ali kada se srpski narod ponovo našao u nevolji I strahoti realnosti građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, subotičke žene su se ponovo okupile i 3. oktobra 1992. obnovile rad ovog plemeitog društva pod sloganom “Sve, dakle, što hoćete da ljudi čine vama, činite i Vi njima“. Obnovljen milosrdni i dobročinski rad subotičkih žena tako je nastavljen povukavši za sobom i oko sebe i sve one koji su želeli na neki način da pomognu drugima ali nisu imali prilike niti su znali kako i gde.

Kolo srpskih sestara u Subotici obeležilo tri decenije od obnavljanja

- Kada pogledmao sa istorijske tačke, 30 godina nije puno, ali nije ni malo, naročito kada sagledamo u kom smo vremenu i šta smo sve uradili, koje vrednosti nas spajaju u neraskidivo kolo ljubavi i dobrote – istakla je profesorka Jelena Birovljev, predsednica Kola srpskih sestara. – Odbor je ponovo osnovan tokom rata devedesetih, ali se aktivnosti nisu smanjivale ni kada je ratno vreme prestalo. Poslednjih godina naš dobrotvorni rad se bazirao na pomoći deci, dodeli stipendija deci iz siromašnih porodica, imali smo četiri štićenika i svi su akademski građani, starim i nemoćnima...Tradicionalno se godišnje organizuje jedna humanitarna manifestacija, ali se i čuva tradicia i organizuju različite radionice. Posebno sam ponosna na Kolo devojaka i na njihove akcije prikupljanja slatkiša, školskog pribora i pomoći za decu.

Značajan jubilej Kolu sprskih sestara čestitao je Srđan Samardžić, član gradskog veća za privredu, podsećajući da je reč o najvećoj humanitarnoj organizaciji u našoj zemlji, a da su Subotičani ponosni što postoji i radi u našem gradu.

- Vaša misija je velika – dobročinstvo, pružanje pomoći, volonterski rad su neke od najvećih ljudskih vrednosti. Zato Kolo srpskih sestara ima veliki značaj u društvu – istakao je Samardžić. - Usluga pomoć i nega u kući i pomoć starima u ruralnim sredinama značajna je ne samo građanima, nego i lokalnoj samoupravi. Zahvaljujući tome poboljšavaju se uslovi života na selu, naročito za starije od 60 godina i one koje žive sami. Zato je grad najveći partner i trudiće se da uvek bude podrška Kolu srpskih sestara.

Povodom jubileja Subotičani su imali priliku da pogledaju monodramu Milovana Vitezovića „Miloš Obrenović-knjaz serpski“ u izvođenju Aleksandra Dunića.

Kolo srpskih sestara u Subotici obeležilo tri decenije od obnavljanja

- Ovde sam među dobrim ljudima, a njih nikada nije dovoljno. Velika mi je čast što imam priliku da uveličam jedan ovakav jubilej. Uvek ima nemoćnih i siromašnih ljudi, onih sa kojima se život poigrao i zato je dobrote i ljubavi uvek malo. Uvek postoji prostor da budemo bolji ljudi.Zato je značajno da postoje ovakve organizacije koje vraćaju veru u ljude – poručio je Dunić.

Kolo srpskih sestara je jedna tanka ali značajna nit koja se provlači kroz deo srpske istorije a pored svih događaja i pojava koje čini istoriju jednog naroda, predstavlja nezamenljivu nadu da čovek zaista može da bude čovečan.

Izvor: Subotica.com
Svečanost povodom 30 godina od obnavljanja udruženja "Kolo srpskih sestara" u Subotici Svečanost povodom 30 godina od obnavljanja udruženja "Kolo srpskih sestara" u Subotici Svečanost povodom 30 godina od obnavljanja udruženja "Kolo srpskih sestara" u Subotici Svečanost povodom 30 godina od obnavljanja udruženja "Kolo srpskih sestara" u Subotici Svečanost povodom 30 godina od obnavljanja udruženja "Kolo srpskih sestara" u Subotici Svečanost povodom 30 godina od obnavljanja udruženja "Kolo srpskih sestara" u Subotici Svečanost povodom 30 godina od obnavljanja udruženja "Kolo srpskih sestara" u Subotici Svečanost povodom 30 godina od obnavljanja udruženja "Kolo srpskih sestara" u Subotici
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 8 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 5187
Povezane teme

Kolo srpskih sestara Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.