Komentara: 0
Pregleda: 1171

Konačno gašenje parovoda

21.03.2009. u 10:35h
Izvor: Građanski list
Konačno gašenje parovoda

U subotičkoj "Toplani" najavljuju da bi do kraja godine trebalo da se ugase preostali parovodi u dužini od kilometar i po. Istovremeno, to podrazumeva izgradnju magistralnog vrelovoda odgovarajućeg kapaciteta i njegovih ogranaka u Novom Gradu, kao i rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih toplotnih podstanica koje će omogućiti racionalnije i efikasnije snabdevanje potrošača na novom vrelovodnom sistemu daljinskog grejanja.

- Nastojaćemo da, zavisno od raspoloživih sredstava, za što veći broj potrošača, kako u Novom Gradu, tako i u Kertvarošu i Železničkom naselju, obezbedimo direktno priključenje na vrelovodni sistem. Ugradnjom kućnih podstanica biće omogućeno pojedinačno merenje potrošnje toplotne energije i nezavisna regulacija intenziteta grejanja, što nam je i krajnji cilj - govori o planovima Petar Rikić, direktor "Toplane", i podseća da su u Kertvarošu i Železničkom naselju prošle godine već postavljeni novi vrelovodni razvodi.

Do kraja godine bi, takođe, trebalo da se usvoji nov tarifni pravilnik koji će početi da se primenjuje najkasnije početkom grejne sezone 2010. godine. U narednim mesecima biće sagledavani uticaji njegove primene na opterećenje korisnika, ali i poslovanje samog preduzeća, nakon čega bi trebalo da bude prosleđen Gradskoj upravi na usvajanje. Ovim dokumentom će biti uvedena dvodelna cena grejanja koja će se sastojati od fiksnog i varijabilnog dela. Isto tako, biće započet postupak izjednačavanja cena za stambene i poslovne potrošače.

- Varijabilni deo će se odnositi na potrošnju toplotne energije i obračunavati se sam kada ima potrošnje, pomoću mernog uređaja za obračunski period. Fiksni deo će se, međutim, obračunavati tokom cele godine na osnovu fiksnih parametara, instalirane snage i površine grejnog prostora. Nov sistem treba da afirmiše i stimuliše racionalnu potrošnju i maksimalnu štednju, što će doprineti da računi za grejanje budu manji. S druge strane, za nas to znači ujednačeniji odnos između prihoda i rashoda tokom cele poslovne godine - objasnio je prvi čovek subotičke "Toplane".

 

 

Izvor: Građanski list
Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1171
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.