Komentara: 3
Pregleda: 2079

Koncert “Iznad Istoka i Zapada“ u subotu u Velikoj većnici

19.04.2023. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Koncert “Iznad Istoka i Zapada“ u subotu u Velikoj većnici

Koncert srpske sabrane muzike “Iznad Istoka i Zapada” održaće se u subotu u Velikoj većnici Gradske kuće sa početkom u 20 časova. Subotičani će imati priliku da notama i stihovima  zaplove do perioda srednjeg veka, nemanjićke Srbije pa preko najznačajnijih etno zapisa i instrumentalnih bravura od Kosova do Vojvodine, dođu do 20.  veka u srpskom izvornom nadahnuću remek dela našeg čuvenog meloda pojca Ljubomira Ljube Manasijevića, kompozitora čuvenih pesama “Vostani Serbije”, “Oj Kosovo, Kosovo”, “Oj Prizrene grade”…

U solo i duetskim numerama sa legendom srpskog pojanja učestvaće operska diva Zorica Belić, sopran kristalne čistoće, dok instrumentalne bravure celokupnog programa pripadaju orkestru specijalizovanom za ranu muziku sa autentičnim starim instrumentima poput carigradske laute, ćure, šargija, goča, blok i traverzo flaute, tarabuke i mnogih drugih koji se ne mogu često čuti na koncertima.

Srednjovekovne srpske melodije, “Car Uroš i Jelena Anžujska”, “U Prizrenu gradu”, “Sve dok je tvoga blagog oka”, “Ječam žnjela”, “Tamo daleko”, “Marijo deli bela Kumrijo”,” Gusta mi magla padnala”, “Milica jedna u majke”, “Gora ječi”, “Srpkinja”, “Oro se vije”, “Ovo je Srbija” samo su deo niske bisera srpske vokalne i instrumentalne riznice.

- Cilj koncertnog programa je očuvanje srpske muzičke misli u kulturno umetničkom i medijskom prostoru Srbije u poplavi instant repertoara potrošačkog društva današnjice, kiča i šunda i odnosi se na primarnu ciljnu grupu populacije mladih kojima je neophodno predstaviti vrednost očuvanja sopstvenog nasleđa dok se sekundarno odnosi na celokupnu javnost – saopštavaju organizatori. - Dodatna kumulativna vrednost koncertnog programa, aktuelnog simboličnog naziva u citatu Vladike Nikolaja Velimirovića „Iznad Itoka i Zapada“ je mogućnost arhiviranja, emitovanja zapisa i čuvanja za nove naraštaje poštovaoca srpske muzičke etno riznice.

Koncert je podržan od strane Grada Subotice a ulaz je slobodan.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 3 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 2079
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.