Komentara: 4
Pregleda: 2921

Koncert "U čast predaka za budućnost potomaka" u nedelju u Velikoj većnici

11.11.2022. u 12:00h
Izvor: Subotica.com
Trinaestog novembra, na dan kada je oslobođena Subotica u Prvom svetskom ratu, održaće se veliki koncert koji ima zadužbinarski karakter. Poznate kompozicije velikog grčkog kompozitora i maestra Mikisa Teodorakisa izvodiće umetnici sa Krfa, članovi Simfonijskog orkestra “Mikis Teodorakis”, Filharmonije “Liapades” i hora “Mihalis Kapodistrijas”.
Koncert "U čast predaka za budućnost potomaka" u nedelju u Velikoj većnici

Pravoslavno udruženje "Sveti Srb i ja" i Krfsko društvo grčko-srpskog prijateljstva organizuju seriju koncerata pod nazivom: “U čast predaka, za budućnost potomaka” a jedan od njih se održava u nedelju u Subotici. Koncerte izvode umetnici sa Krfa članova Simfonijskog orkestra “Mikis Teodorakis”, Filharmonije “Liapades” i hora “Mihalis Kapodistrijas”.

- Gosti, članovi ovih umetničkih sastava, potomci su onih Krfljana koji su naše pretke 1916. godine prihvatili kao svoje, okrepili ih, oporavili, te su naši pradedovi nakon povratka na Solunski front, 1918. godine u junačkom jurišu koji nije mogla da stigne francuska konjica, oslobodili Otadžbinu i podarili nam slobodu koju i danas imamo - ističu orgnizatori u pozivu na ovaj koncert zadužbinarskog karaktera. - Oni će izvoditi kompozicije velikog grčkog kompozitora i maestra Mikisa Teodorakisa, a pored njih izvešće u pesme: “Tamo daleko” i “Pukni zoro”.

Plaćanjem ulaznice u iznosu od 2.000 dinara posetioci se priključuju prikupljanju sredstava za izgradnju dečjeg obrazovnog kampa na Krfu.

- Poučeni pozitivnim iskustvom u prethodnih 10 godina kada smo najbolje đake iz regiona vodili “stopama predaka” na petnaestodnevnu obrazovnu eskurziju na Krf, došlo se do faze kada je potrebno i izgraditi jedan kamp kako bi mogli buduće generacije u većem broju i na duži vremenski period povesti stazama u “cipelama slavnih predaka” na Krf, ostrvo Vido, Plavu grobnicu ... da vide, dožive i nauče istoriju na mestu gde se ona dogodila - objašnjavaju organizatori. - Kako onda, tako i sada Krfljani tu su uz nas i sa nama i svojim čovekoljubljem nam pomažu da obnovimo sebe kroz generacije najboljih koje dolaze  i na Krfu podignemo kuću obrazovanja kroz koju će idući “stopama svojih predaka” oni postati bolji ljudi!

Prvi zadužbinarski koncert u seriji održaće se večeras u Beogradu (MTS dvorana, 19h), dok će za vikend koncerti biti priređeni publici u Subotici, Novom Sadu (SNP, 19h) i Staroj Pazovi.

Koncert u Subotici će se održati u nedelju od 17 časova u Velikoj većnici Gradske kuće. Karte se mogu rezervisati putem telefona 066/313-885.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2921
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.