Komentara: 10
Pregleda: 3496
Video

Koncesioni akt i javno-privatno partnerstvo spas za „Subotica trans“?

05.09.2024. u 08:45h
Izvor: Subotica.com
Na današnjoj sednici Skupštine grada većinom glasova usvojen je Predlog Koncesionog akta za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji Grada Subotice.
Koncesioni akt i javno-privatno partnerstvo spas za „Subotica trans“?

Predmet Koncesionog akta, napravljenog za period od 15 godina, obuhvata obavezu privatnog partnera da pruža uslugu javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika na teritoriji Grada Subotice, za šta je neophodno obezbediti finansiranje, nabavku 55 novih vozila, unapređenje usluge prevoza implementiranjem sistema za brojanje putnika, elektronske naplate karata i sanaciju krovne konstrukcije autobuske stanice i remontnog centra. Ovo će doprineti poboljšanju kvaliteta javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika, pružanju veće bezbednosti i komfora za putnike, kao i smanjenju negativnih efekata na okolinu.

Ovaj korak, koji po rečima nadležnih nije učinjen preko noći, bio je neophodan jer sistem javnog prevoza trenutno beleži negativnu profitabilnost zbog visokih operativnih troškova i nedovoljnih prihoda od prodaje karata, odnosno funkcionisanje JP „Subotica trans“ ne bi bilo moguće bez značajnijeg iznosa subvencija Grada.  Kako se navodi u dokumentu, troškovi funkcionisanja JP „Subotica trans” na godišnjem nivou prevazilaze milijardu dinara, pa je finansijska održivost celokupnog sistema dovedena u pitanje. Subvencije Grada su ukupno 483.351.980 dinara što ukazuje na to da je modernizacija voznog parka i optimizacija delatnosti neophodna kako gradski budžet ne bi morao da podnosi teret neefikasnosti uspostavljenog sistema.

Koncesioni akt i javno-privatno partnerstvo spas za „Subotica trans“?

- Nekoliko godina unazad se bavimo problematikom ovog preduzeća koje je donela pandemija, zbog koje smo došli u ovakvu situaciju sa funkcionisanjem javnog gradskog i prigradskog prevoza. I pored svih teškoća, sve linije su zadržane, kao i polasci. Koncesioni akt je korak koji je propisan zakonom, na polovini puta smo, pred nama je postupak za izbor eventualnog privatnog partnera – objašnjava Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunalne delatnosti. – Ovom vrstom koncesionog akta predviđeno je da se uradi ono neophodno, a to je da se kompletno zameni vozni park novim vozilima kako bi se na najadekvatniji način moglo obezbediti funkcionisanje postojećih i redukovanih linija. Sva vozila će bi klimatizovana i po EURO6 standardima. Projektovana cena je srednja vrednost koja se sada koristi, odnosno ne planira se povećanje cene karata za putnike. Bolje uslove će imati i zaposleni,  kao i putnici. Takođe, planira se obnova autobuske stanice i remontnog centra.

Javni poziv će biti raspisan sredinom septembra i trajaće 52 dana. Ukoliko ne bude zainteresovanih, Grad mora da preuzme obavezu da reorganizuje preduzeće na način kako je propisano, sa neophodnim zanavljanjem voznog parka.

Koncesioni akt i javno-privatno partnerstvo spas za „Subotica trans“?

Odbornici opozicije nisu podržali predlog Koncesionog akta jer smatraju da je donet brzinski, za manje od 48 časova.

- Imamo i druge sumnje. Po pravilu se na konkurse JPP javlja jedan ponuđač, ograničava se javnom partneru da formira cenu karte i nigde ne stoji kako Grad ima pravo da kontroliše sprovođenje javnog partnerstva, odnosno koji su mehanizmi monitoringa i kontrole koji bi mogli dovesti do povećanja standarda u javnom prevozu – ističe Nela Tonković u ime koalicije „Subotica bez nasilja“.

LINIJE

Koncesioni akt, u koji smo imali uvid,  predviđa dodavanje dve nove linije: 5 – Mali Bajmok (Svarovski) – Braće Radić – Aleksandrovo i 13 – Makova sedmica – Lifka – Mali Bajmok. Takođe predviđa se ukidanje dve postojeće linije: 8a - Železničko naselje – Gubo Đar – Jadran – Lifka i 10 – Lifka – Palić naselje (Pulska). Dok  izmene trasa i promena terminusa očekuje 4 postojeće linije: 1A, 2, 4 i 8.

Uvođenjem nove linije broj 5 postignuta je direktna veza između južnog i istočnog dela Grada koja do sada nije postojala. Istovremeno je opslužen i deo grada Prozivka, trasom nove linije koja se pruža ulicom Braće Radić. Predloženim linijskim pasošem za novu liniju u navedenoj ulici su predviđena 4 nova stajališta (2 po svakom smeru).

U predlogu nove mreže, linija broj 8a se ukida, dok u pogledu strukture njenu trasu već pokriva linija broj 8, a u pogledu funkcionisanja preuzima polaske, čime se postiže jednoznačnost i jasan identitet mreže linija.

Predloženo ukidanje linije broj 10 ne podrazumeva ukidanje usluge javnog gradskog prevoza za korisnike u gravitacionoj zoni linije. U suštini, predložena izmena trase linije broj 4 predstavlja spajanje perifernih krakova linija 4 i 10, čime se spaja naselja Veliki Radanovac i Palić naselje sa glavnim koridorom linije broj 6, omogućava presedanje i vezu sa ostalim delovima Grada.

Izvor: Subotica.com
3. sednica Skupštine grada 3. sednica Skupštine grada 3. sednica Skupštine grada 3. sednica Skupštine grada 3. sednica Skupštine grada 3. sednica Skupštine grada 3. sednica Skupštine grada 3. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 časova i 44 minuta
Komentara: 10
Pregleda: 3496

Povezana vest

Povezane teme

sednica gradskog parlamenta

sednica lokalnog parlamenta

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.