Komentara: 23
Pregleda: 11472
Foto

Konsolidovani račun uzburkao Skupštinu

19.06.2015. u 09:03h > 15:12
Izvor: Subotica.com
Na današnjoj 31. sednici Skupštine grada usvojen je konsolidovani završni račun za 2014. godinu, izmenjeni planovi poslovanja “Subotica transa” I “Čistoće i zelenila”, doneta odluka o Planu detaljne regulacije za izgradnju azila u Ganjo šoru, smenjeni su i postavljeni novi članovi Nadzornih odbora u brojnim ustanovama kulture.
Konsolidovani račun uzburkao Skupštinu

Po običaju, najviše polemika bilo je kada je u pitanju budžetski novac i završni račun za minulu godinu.

Prema obrazloženju, prihodi grada su bili smanjeni, prvenstveno usled izmene republičkih propisa, ali i pored toga račun nijedan dan nije bio u blokadi i nije bilo kašnjenja u isplatama.

- U 2014. godini budžet grada Subotica je, posle dva rebalansa, raspolagao sredstvima od 4 milijarde 382 miliiona dinara, a najznačajnije povećanje prihoda ostvareno je od poreza na imovinu. Porez na zarade ostvaren je za manje od sedam odsto, a transferi iz republike i pokrajine ostvareni su za 23 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu – obrazložila je Dubravka Rodić. - Što se rashoda tiče, značajno učešće u rashodima, 20 odsto, imala je oblast stambenog razvoja, komunalnog i infrastrukturnog opremanja grada, za što je utrošeno 843 miliona dinara, a značajna sredstva utrošena su i u oblasti kulture i sporta - 627 miliona i obrazovanja - 797 miliona dinara.

Po mišljenju gradonačelnika Jenea Maglaija, iako su nasleđeni veliki dugovi I izmenjeni republički propisi, budžet je bio pod kontrolom.

- Naime, 400 miliona dinara nam je republika uzela od poreza na zarade, a potom nam je još za 200 miliona smanjila nenamenske transfere - istakao je Maglai. - S druge strane, uveli smo red u plaćanje poreza, koji čine izvorni prihod grada, a imamo i konstantno povećanje poreza na zarade, što znači da imamo i povećanje broja zaposlenih.

Konsolidovani račun uzburkao Skupštinu

Opozicija, predvođena Slavkom Paraćem, predsednikom odborničke grupe DS-a, pak tvrdi da su se njihove tvrdnje da je budžet neralan ispostavile kao tačne i da je posle dve korekcije, ostvaren sa 83 odsto.

- Prošlogodišnji budžet je bio veliki promašaj jer imamo velika odstupanja, što samo ukazuje na nesnalaženje vlasti pri donošenju najvažnijih odluka za grad - poručio je Parać. - Smanjenje prihoda od republičkih transfera i od poreza na zarade rešilo se povećanjem poreza na imovinu i uvođenjem poreza na poljoprivredno zemljište. Dakle, sve što je iz gradskog preneseno u republički budžet, nadoknadili su građani Subotice, koji zauzvrat nisu dobili ništa, jer je gradski novac trošen za isplatu plata i rashoda gradske administracije i javnih preduzeća.

Kako skupštinski običaji nalažu, vrlo brzo se u diskusiji skrenulo sa teme, pa je značajno mesto u raspravi zauzela situacija sa ishranom u subotičkim vrtićima i polemike ko je odgovoran za nju.

Izvor: Subotica.com
31. sednica Skupštine grada 31. sednica Skupštine grada 31. sednica Skupštine grada 31. sednica Skupštine grada 31. sednica Skupštine grada 31. sednica Skupštine grada 31. sednica Skupštine grada 31. sednica Skupštine grada
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 3 nedelje
Komentara: 23
Pregleda: 11472
Povezane teme

sednica skupštine grada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.