Komentara: 2
Pregleda: 1755

Kosili ko britvom

12.07.2009. u 18:11h
Izvor: Kurir
Kosili ko britvom

U ataru Josipa Mačkovića u selu Ljutovo juče je održano takmičenje risara (kosaca), najteža i najatraktivnija disciplina žetelačkih svečanosti "Dužijanca". Na njivi pod pšenicom našlo se čak 116 takmičara, koji su pokazali veštinu i brzinu u košenju, sakupljanju i slaganju snopova u krstine.
Pored domaćina i risara iz Srbije, na "Dužijancu" su stigli i takmičari iz Makedonije, Hrvatske, Mađarske i BiH.
- Prvi put sam ovde i uopšte na ovakvom takmičenju i veoma mi se dopada. Poneću ovaj "recept" u Makedoniju, u moje selo Topolčane kod Prilepa - kaže Kiro Dončeski iz Makedonije.
Ovogodišnji pobednici su Marinko Kujundžić iz Subotice i Ruža Juhas iz Ljutova. Drugo mesto zauzeli su Perica Tikvicki i Elvira Poljaković iz Žednika, dok je treće mesto pripalo takmičarskom paru iz Kragujevca Saši Saviću i Goranu Stankoviću.
Najumešniji u kategoriji mladih takmičara bili su Željko Ivković i Snežana Orčić, zatim Perica Moravčić i Ivana Stantić, dok je treće mesto zauzeo par Branislav Kujundžić i Sandra Dulić.
- Ove godine je kosidba žita bila izuzetno teška, jer je ono bilo dobro nahranjeno đubrivom i vlagom. Svoju parcelu pokosio sam za 30 minuta 14 sekundi, mada nisam baš u formi, jer se neko vreme nisam takmičio. Ali, tu je bio moj otac Stipan, koji je do sada pobedio u risarenju bar desetak puta. Ja sam nasledio njegovu veštinu i nagrade - kaže Marko Kujundžić.
Svečanosti "Dužijanca" biće okončane tek poslednjeg dana avgusta, a jučerašnji događaj u Ljutovu pratilo je približno 1.500 posetilaca.
- Kiša je neprestano visila nad nama kao Damoklov mač. Očekivali smo bar 5.000 ljudi, ali nevreme prethodne večeri i strah da će se ono ponoviti ostavili su risare bez snažnije podrške. Ipak, mi smo veoma zadovoljni time kako se odvijaju 98. žetelačke svečanosti "Dužijanca", čiji je finale zakazan za 9. avgust na Gradskom trgu u Subotici. Posle svečanog defilea učesnika, gradonačelniku će biti uručen hleb od novog žita - kaže Davor Dulić, predsednik Organizacionog odbora.
Među risarima našli su se juče i ministar poljoprivrede Saša Dragin, gradonačelnik Subotice Saša Vučinić, njegov zamenik Pero Horvacki i mnogi drugi.

Izvor: Kurir
Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 1755
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.