Komentara: 25
Pregleda: 6249

Krađe, obijanja vozila, praćenje - građani strahuju za bezbednost prilikom posete grobljima

25.02.2021. u 14:45h
Izvor: Subotica.com
Uz krađe cveća i mesinganih slova sa spomenika unutar groblja, situacija nije bolja ni izvan, jer se neretko dešava da parkirana vozila budu obijena. Dok građani strahuju za bezbednost prilikom posete večnih kuća svojih najmilijih, iz JKP "Pogrebno" kažu da čine sve što mogu, kao i da će, zbog toga što su često i sami na meti kradljivaca, ove godine postaviti video nadzor na sva groblja kako bi zaštitili imovinu.
Krađe, obijanja vozila, praćenje  - građani strahuju za bezbednost prilikom posete grobljima

Kada bi parkirala vozilo pred ulazom u Bajsko groblje, našoj sugrađanki Vesni su u nekoliko navrata stanovnici ovog dela grada sugerisali da radije ne ostavlja vozilo na toj lokaciji bez nadzora. Iako joj se nikada nije dogodilo da joj vozilo bude obijeno, kaže da je svaki put strepela u kakvom će stanju zateći automobil pri povratku sa groblja.

- Međutim, u jednom slučaju, dolazeći na groblje, zatekla sam policiju i dva obijena vozila. Na jednom je bilo razbijeno suvozačevo staklo, a na drugom brava vozačevih vrata. Ukradene su sve stvari koje su se nalazile u vozilima, između ostalog tašna, pa čak i dve kese čipsa, a očajne vlasnice su u neverici gledale svoja oštećena vozila - priča Vesna, naglašavajući da je to problem koji treba hitno da se reši. - Organizovati policijske patrole kako bi se pohvatali počinioci, jer obijanje vozila je krivično delo teške krađe zbog načina izvršenja, obijanje i provaljivanje u zatvoreni prostor. Treba ući u trag provalnicima i adekvatno ih kazniti, a ovu lokaciju često da policija kontroliše, sve ulaze u groblje, dovoljno dugo da i provalnici vide da se groblje i prilazi čuvaju i obilaze od strane policije.

Krađe, obijanja vozila, praćenje  - građani strahuju za bezbednost prilikom posete grobljimaIz JKP "Pogrebno" kažu da površine koje se nalaze izvan groblja nisu u njihovoj nadležnosti, ali da su i te kako svesni ovog problema, zbog čega rade ono što mogu, a to je da građanima uvek savetuju da vozila parkiraju na vidnim mestima i da u njima ne ostavljaju ništa.

Jedno od rešenja bi bilo da Grad postavi video nadzor nad tim delom parkinga, ali i onda je pitanje da li će to biti kamere dovoljno dobre rezolucije, a tu je i problem male vrednosti i kvalifikacije tog dela - objašnjava Vesna Prćić, direktorka JKP "Pogrebno", smatrajući i da češće policijske kontrole ne bi zaustavile one koji to čine. - Čak i da su tamo, obijanje se neće dogoditi dok su tamo, već kad policajci odmaknu na drugi kraj ulice i opet se vraćamo na onu priču o kvalifikaciji dela, čak i ako je lopov zatečen.

Krađe, obijanja vozila, praćenje  - građani strahuju za bezbednost prilikom posete grobljimaUz obijanja vozila, dugogodišnji problem na gotovo svakom groblju je i to što cveće, ikebane, pa čak i slova sa nadgrobnih spomenika nestaju neverovatnom brzinom, na šta nam se požalio naš sugrađanin Josip.

- Majka mi je nedavno preminula i kada smo došli na groblje dan nakon sahrane, svo cveće koje smo ostavili je nestalo. Poskidali su čak i mesingana slova sa spomenika, ikebane i sveće su odneli, a u pitanju je dan nakon sahrane, dakle sledeće jutro, i da sve to nestane je nečuveno - kaže Josip.

Krađe, obijanja vozila, praćenje  - građani strahuju za bezbednost prilikom posete grobljimaKako bi stali na kraj ovom problemu, iz JKP "Pogrebno" kažu da su u više navrata zajedno sa drugim pogrebnim organizacijama apelovali na tržišnu inspekciju da proverava cveće koje se prodaje na pijacama, ali da nisu naišli na očekivanu podršku. Više puta su i razmatrali da se u cilju zaštite pokretne imovine zatvore svi ulazi na groblja i ostavi samo jedan, na kojem bi bio postavljen i čuvar, ali da su tu naišli na dugu vrstu problema.

- Mnogi građani su se žalili jer im groblja predstavljaju prečicu do posla, škole ili nekog drugog mesta, a dokle god groblja držimo otvorena, mi ustvari omogućavamo onima koji uđu na jednu kapiju, da na drugu izađu sa buketom - ističe Prćić, dodajući i da je imovina preduzeća često na meti kradljivaca, zbog čega će ove godine postaviti video nadzor na svim grobljima. - Neki naši objekti su već pod alarmom, ali nam i dalje često nestaju kosačice, podupirači, gorivo. Sad imamo obavezu da postavimo video nadzor po Zakonu o fizičkoj zaštiti imovine i možda će to pomoći ukoliko je grobnica blizu nekog našeg objekta, ali ni onda ne znači da će neko reagovati. Zbog male vrednosti sam gotovo sigurna da postupak neće biti pokrenut, jer čak i kad uhvatimo lopova, zovemo policiju, ali dalji postupak nije u našoj nadležnosti. Nemamo pravo ni da pitamo kako se to završilo i jedino kada nam dođe stranka čujemo da od toga nema ništa, jer u sistemu nema načina da policija reaguje na takve stvari. Dakle, emotivna vrednost se postavlja u drugi plan i ide se na novčanu vrednost buketa koji je ostavljen.

Prćić dodaje i da svest građana po ovom pitanju mora iz korena da se menja, jer nije sve samo u krađi cveća, već i u povredi groba.

- Ovo mi radimo jedni drugima, to je suština problema. Nekako se nadam da to radi neko ko nema nikoga svog na groblju, ali nažalost, pošto je ta činjenica neizbežna, pitanje je vremena kada će i on imati nekoga u bilo kom groblju i neće mu biti drago ako to neko njemu uradi - naglašava Prćić.

Krađe, obijanja vozila, praćenje  - građani strahuju za bezbednost prilikom posete grobljimaZbog svega navedenog, ali i toga što je jednom prilikom doživela i da je nepoznata muška osoba prati, naša sugrađanka Vesna sa početka priče se više ne oseća bezbedno kada posećuje groblje, što smatra da bi trebalo da bude među prioritetima gradskih čelnika.

Od tada ne odlazim sama na groblje, već sa nekim od članova porodice, što je zaista poražavajuće, pošto većinom želim biti sama u mislima sa najmilijima koje posetim u njihovoj večnoj kućiSmatram da je žalosno sve ovo i da gradske vlasti moraju preduzeti mere da odlazak na groblje bude bezbedan, kako po pitanju imovine (vozila), tako i u pogledu lične bezbednosti građana - poručuje Vesna.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 25
Pregleda: 6249
Povezane teme

krađe na groblju

jkp pogrebno

vesna prćić

groblje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.