Komentara: 6
Pregleda: 3269

Krah subotičke privrede

12.08.2010. u 22:33h
Izvor: Grad Subotica portal
Krah subotičke privrede

Taman kada se '90-ih pomislilo da ne može gore, kad ono dođoše ove posle onog 5. oktobra sa sve tranzicijom koja je naravno u Srbiji pokazala najgore moguće lice. Ako po Đorđu Balaševiću 90 -e nisu zaslužile ni strofu, sta tek reći za ove posle...

Koliko su strašne ove godine govori činjenica da, "Fidelinka", fabrika koja je uspela da preživi i sankcije i ratove i bombardovanje, tokom svih onih ludih 9 -ih, i posle njih izađe još i jača, nije uspela da preživi ove godine. Nakon donošenja zakona o stečajnom postupku jedna od 10 firmi u okviru Fidelinke je otišla u stečaj a radnicima je na sred godišnjeg odmora saopšteno da su dobili otkaze i to njima 140. Da tuga ovog naroda bude još veća, navodno se ne zna ko je vlasnik firme, pa se postavlja pitanje: "Kako je to država uspela da proda toliku firmu a ne zna kome ju je prodala?".

No, izgleda da Dačić ima mnogo većih problema, i to sa onima koji švercuju dva para čarapa i tri majice, ipak su to veći državni neprijatelji.

Proizvodnja je praktično stala jer žita gotovo i nema, a svi oni silni silosi su još odavno dati u zakup. Dosadašnji vlasnici uspeli su da zaduže i ćerke firme međusobnim hipotekama i sve su blokirane, što će u prevodu značiti da će "Fidelinka pekara" koja proizvodi hleb raditi dok ima brašna u zalihama.

Ne mnogo dalje od "Fidelinke", u nezavidnoj situaciji su se našli i radnici firme "Mladost" kojih je ostalo čak 40, a čiji su vlasnici odlučili da i taj mali broj radnika isele iz pogona te fabrike na Senćanskom putu i to u prostorije fabrike "Željezničar". Navodno u pitanju je rentabilnost, jer se troši velika količina struje i grejanja tokom zime. Da situacija bude zanimljivija, ova odluka je radnicima saopštena dok su isti na godišnjem odmoru. Koja koincidencija.

Po rečima predsednice upravnog odbora fabrike Zorice Sparić niko od radnika neće dobiti otkaz, a proizvodnja će se nastaviti, ali u Kosovskoj ulici. Sa druge strane, radnici su uvereni da je ovo njihov kraj, pa vi sami procenite kome verovati.

Ako pogledate malo dalje ka Paliću, videćete "Podrum Palić" u kojem nemate šta da vidite jer tamo već odavno nema ni radnika ni vina.

Izvor: Grad Subotica portal
Postavljeno pre 14 godina i 1 mesec
Komentara: 6
Pregleda: 3269
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.