Komentara: 15
Pregleda: 3761

Kraj štrajka u Sigmi

06.11.2012. u 15:34h
Izvor: RTV Yueco
Radnici Sigme postigli su dogovor sa poslovodstvom preduzeća i prekinuli štrajk.
Kraj štrajka u Sigmi

Uz učešće gradskog sindikata i lokalne samouprave u pregovorima je postignuta saglasnost da sedam radnika bude proglašeno tehnološkim viškom, i uz otpremnine od iz preduzeća, a prema rečima poslovodstva do sada su isplaćene četiri i po zarade od osam koliko im se dugovalo, a ostatak će biti namiren od prodaje nekretnina. Dalja sudbina preduzeća, koje je u većinskom vlasništvu Galeb grupe iz Šapca, zavisiće od ulaganja u domaće železnice za koje ovo preduzeće isporučuje opremu, pošto program male automatike ne može svima obezbediti zarade.

Nakon više od tri meseca štrajka, deo radnika Sigme danas se uz paprikaš opraštao od svojih dojučerašnjih kolega. Poslovodstvo preduzeća i štrajkački odbor postigli su dogovor, po kojem će sedam ljudi uz otpremninu napustiti preduzeće, a i jedna i druga strana za postignuti dogovor zahvalnost duguju i predstavnicima subotičkog Sindikata, kao i lokalne samouprave – Ištvanu Huđiju, Ljubenu Hristovu i Mariji Kern Šolja.

Vlasnik Sigme je Galeb grupa iz Šapca, a prema rečima rukovodećih nemaju nameru da stave katanac na preduzeće koje je nekada zapošljavalo i 700 radnika. Radnici su stupili u štrajk zbog dugavanja osam zarada, a u međuvremenusu im isplaćene četiri i po zarade, dok će ostatak biti isplaćen od prodaje nekretnina. Trenutno ima posla u sektoru male automatike, koja međutim nije rentabilna da može obezbediti plate svim radnicima, a oporavak preduzeća zavisi od ulaganja u domaće železnice, na osnovu sklopljenih kreditnih aranžmana sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Ruskom federacijom, a prve poslove na ovom planu očekuju sa nastavkom gradnje stanice Prokop, kao i na osnovu preliminarnih dogovora sa Željeznicama Republike Srpske, kada će ovom preduzeću biti potrebno još radnika. Možda baš neki od onih koji danas napuštaju preduzeće.

Sigma je privatizovana 25.juna 2007. na aukciji u Novom Sadu, kada je 70% društvenog kapitala prodato po ceni od 44 miliona dinara, uz obavezu investiranja u iznosu 40 miliona dinara. Sigma je osnovana davne 1923. godine, a u momentu privatizacije zapošljavala je 202 radnika. Računi preduzeća su ukupnoj blokadi koja prelazi 75 miliona dinara, a blokada traje već 177 dana, tačnije račun je blokiran 27. marta.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 3761

Povezane vesti

Povezane teme

štrajk

sigma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.