Komentara: 4
Pregleda: 4078

Kreditiranje poljoprivrednika za nabavku obrtnih sredstava, uz sufinansiranje kamate

12.08.2021. u 15:25h
Izvor: Subotica.com
U toku je Javni poziv registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima sa teritorije grada Subotice za podnošenje zahteva za kratkoročne kredite za nabavku obrtnih sredstava na period do 12 meseci, uz učešće lokalne samouprave u sufinansiranju većeg dela kamate.
Kreditiranje poljoprivrednika za nabavku obrtnih sredstava, uz sufinansiranje kamate

Poljoprivredna gazdinstva treba da podnesu Zahtev za izdavanje Saglasnosti o ispunjenosti uslova za podnošenje kreditnog zahteva Sekretariju za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, nakon čega treba da se obrate sa zahtevom za kredit poslovnoj banci, Credit Agricole Srbija d.o.o. koja je odabrana putem Javnog poziva. Kako objašnjava Hajnalka Bognar Pastor, članica Gradskog veća zadužena za oblast poljoprivrede, zahtev za kredit mogu da podnesu svi poljoprivrednici koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom i imaju prebivalište na teritoriji grada Subotice, dok su u redosled radnji i potrebni dokumenti precizirani u Javnom pozivu

- Poslovna banka je nudila ukupnu kamatu 6 odsto, koja je fiksna godišnje, od toga 5,4 odsto finansira Grad Subotica iz budžeta Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, a 0,6 odsto godišnje plaća korisnik kredita. Naknada za odobravanje kredita iznosi 0 odsto. Način otplate može da bude mesečno, tromesečno, šestomesečno i godišnje - objašnjava Bognar Pastor. - Praktično, poljoprivrednici nemaju kamatu za traženi iznos, samo 0,6 odsto je njihova obaveza. Takav vid pomoći više koristi manjim gazdinstvima, kojima znači pomoć da započnu novi ciklus proizvodnje, u ovom slučaju jesenju setvu, ne trošivši svoja sredstva za nabavku i održavanje.

Kreditiranje poljoprivrednika za nabavku obrtnih sredstava, uz sufinansiranje kamate

Ukupna sredstva koja su opredeljena za ovu namenu iznose dva miliona dinara, pri čemu jedno gazdinstvo može da traži kredit u minimalnom iznosu od 100 hiljada dinara, odnosno maksimalno do 500 hiljada dinara. Po rečima naše sagovornice, do sada se prijavilo oko 20 poljoprivrednika, a rok za podnošenje zahteva je do utroška sredstava.

- Kredit se daje isključivo za kupovinu obrtnih sredstava, odnosno repromaterijala, kao što je seme, sadni material, mineralno đubrivo, zaštitna sredstva, gorivo, hrana za životinje, tekuće održavanje opreme, mehanizacije i objekata - poručuje Bognar Pastor.

U okviru Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, Sekretarijat za poljoprivredu i zaštitu životne sredine je planirao još i kontrolu plodnosti zemljišta, koja će, kako kaže Bognar Pastor, uskoro biti realizovana.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 4078
Povezane teme

poljoprivrednici

poljoprivreda

hajnalka bognar pastor

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.