Komentara: 6
Pregleda: 8251

Kriterijumi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca

06.01.2016. u 14:49h
Izvor: Subotica.com
Kriterijumi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o energetski ugroženom kupcu koja je stupila na snagu od 1. januara. Uredbom se bliže propisuju kriterijumi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca električne energije ili prirodnog gasa, količine električne energije ili prirodnog gasa za koje se energetski ugroženom kupcu umanjuje mesečna obaveza plaćanja, i druga pitanja neophodna za utvrđivanje statusa energetski ugroženog kupca.

Što se tiče kriterijuma za sticanje statusa energetski ugroženog kupca uslov je ostvaren ukupan mesečni prihod i to:

  • do 13.595,68 dinara za domaćinstva sa jednim članom
  • do 19.795,00 dinara za domaćinstva sa dva ili tri člana
  • do 25.990,25 dinara za domaćinstva sa četiri i pet članova
  • do 32.684,20 dinara za domaćinstva sa šest i više članova

Pored prihoda, uslov za sticanje statusa ugroženog kupca je da ne poseduje drugu stambenu jedinicu, osim stambene jedinice koja po strukturi i površini odgovara potrebama domaćinstva (za jednočlano domaćinstvo do 30 kvm, za dvočlano do 42 kvm, za tročlano do 55 kvm, za četvoročlano do 65 kvm, za petočlano do 75 kvm, za šestočlano do 85 kvm, za domaćinstva preko šest članova za svakog narednog člana površina se uvećava za 6 kvm).

Zahtevi za sticanje statusa ugroženog kupca podnose se u Gradskom uslužnom centru - prizemlje Gradske kuće, Subotica i u mesnim kancelarijama. Uz zahtev se prilažu dokazi o prebivalištu, ukupnim mesečnim primanjima, dokaz o posedovanju i prihodima od nepokretnosti iz mesta prebivališta i mesta rođenja, uverenje uprave javnih prihoda iz mesta prebivališta i mesta rođenja.

Korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć i/ili dečijeg dodatka ne prilažu sve gore navedene dokaze, nego prilažu dokaz da im je utvrđeno pravo na dečiji dodatak ili novčanu socijalnu pomoć.

Svi potencijalni korisnici uz zahtev prilažu poslednji račun za električnu energiju ili prirodni gas.

Po utvrđivanju ispunjenosti uslova organ jedinice lokalne samouprave donosi rešenje o sticanju statusa ugroženog kupca i podatke dostavlja energetskom subjektu nadležnom za snabdevanje radi ostvarivanja prava na umanjenje mesečnog računa.

Mesečni računi se umanjaju za određene količine električne energije ili prirodnog gasa u zavisnosti od broja članova domaćinstva i mesečne potrošnje koju domaćinstvo ostvari (npr. za domaćinstvo sa dva ili tri člana 160 kWh ili 45m³ gasa ukoliko potrošnja ne pređe 640 kWh ili 90m³ gasa).

Nova Uredba o energetski ugroženom kupcu definiše status "energetski ugroženog kupca zbog zdravstvenog stanja" koji građani stiču podnošenjem medicinske dokumentacije koju prilažu uz zahtev kao dokaz da članu domaćinstva zbog zdravstvenog stanja obustavom isporuke električne energije ili prirodnog gasa može biti ugrožen život ili zdravlje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 8 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 8251
Povezane teme

energetski zaštićeni kupci

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.