Komentara: 0
Pregleda: 2013

Kriza povećava broj razvoda

09.03.2009. u 16:05h
Izvor: Blic
<p>Broj sklopljenih brakova iz godine u godinu u Subotici se smanjuje, dok se istovremeno povećava broj razvedenih bračnih zajednica. Prema podacima Centra za socijalni rad, pro&scaron;le godine razvedeno je 259 brakova, &scaron;to je za 20 odsto vi&scaron;e nego 2007. godine</p>
Kriza povećava broj razvoda

Najčešći uzroci sloma bračne luke bili su strahovi i nezadovoljstvo usled ekonomske krize koje supružnici projektuju na porodicu.

Milutin Blažić, socijalni radnik, kaže da su se najviše razvodili mladi parovi koji su do 10 godina u braku.

- To su osobe mlađe od 30 godina, koje su u bračnu zajednicu ušle sa velikim očekivanjima i nadom u bolje sutra. Međutim, ekonomska kriza i neispunjena očekivanja učinila su ih nezadovoljnim i uplašenim, što se negativno odrazilo na porodični život - objašnjava Blažić.

- Podnošenje zahteva za razvod braka je često samo poziv u pomoć, pa se 10 odsto partnera pomiri u toku brakorazvodnog postupka - kaže Blažić.

Ukoliko brak ne funkcioniše, mladi Subotičani se oslanjaju na podršku roditelja, koji, ako nisu ni podržavali sklapanje braka, umeju da pogoršaju situaciju. Stručnjaci Centra kažu da se problemi nastavljaju i nakon razvoda, jer supružnici „očekuju da im neko drugi organizuje život i nakon razvoda".

- Većina ne oseća da su oni glavni akteri i kao bivši supružnici ne žele čak ni da organizuju viđenje deteta, već traže posredovanje - kaže Blažić.
Ljiljana Popović, direktorica Centra za socijalni rad, misli da bi mladi pre sklapanja braka trebalo da prođu program pripreme, jer do razvoda dolazi i zbog nepripremljenosti na odgovornost.

- Primećujemo da mnogi od nas očekuju rešenje problema i ne prihvataju odgovornost po pitanju porodice i braka - kaže Popovićeva.

- Razvod bi trebalo da bude krajnje rešenje problema. Potrebno je pronaći mehanizam da se brak održi bez obzira na ekonomske probleme i neispunjena očekivanja koja ugrožavaju brak. Nažalost, često se kao glavni savetodavac posluša razvedena tetka ili koleginica, koje „rešavaju" problem i navode mlade na pogrešnu procenu - zaključuje Milutin Blažić.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2013
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.