Komentara: 2
Pregleda: 2909

Kriza ruši i brakove

15.02.2010. u 20:15h
Izvor: Blic
<p>Za samo mesec i po dana 2010. godine Osnovni sud u Subotici već je prosledio Centru za socijalni rad 31 zahtev za razvod braka. Pro&scaron;le godine sklopljene su 602 bračne zajednice, dok su stručnjaci Centra uspeli da spasu svega 14 brakova od 297 podnetnih zahteva.</p>
Kriza ruši i brakove

Osim statistike koja pokazuje da se broj razvoda povećao za skoro 15 odsto, socijalne radnike zabrinjava što se sve više razvode mladi bračni parovi i što su dugogodišnji uzroci: loša komunikacija, preljube i druge vrste neslaganja, dobili još jednog partnera koji razara ljubav, a to je ekonomska kriza.

Socijalni radnik Milan Margaretić, član ekipe za decu i omladinu iz porodice sa poremećenim odnosima, kaže da upravo radi na zaustavljanju četiri razvoda, u kojima su problemi nastali zbog teške materijalne situacije.

- Imamo slučaj da su oba supružnika ostala bez posla, što nikako ne bi smeo da bude razlog za prekid braka. Imaju dvoje dece i doneli su odluku da se vrate primarnim porodicama. Takođe, on je privatnik i zajedno sa ženom je vodio firmu koja je zapala u dugove ne njihovom krivicom, ali više ne mogu da finansiraju zajedničke troškove života zbog čega su odlučili da se raziđu - kaže Margaretić.

U Centru kažu da se prošle godine samo 16 parova sporazumno razišlo i da je postignuta 71 nagodba kome će biti povereno dete i kako će imovina biti podeljena.

- I kada uspemo da ih pomirimo, to obično nije dugotrajno, jer uglavnom muževi i žene teško praštaju i prebacuju greške iz prošlosti. Veliki problem među mladima je što se vezuju za partnere posle velike ljubavi, a u brak ulaze nespremni. Rađanjem dece dolazi do novih problema jer jureći za egzistencijom mališane prepuštaju mamama i tatama koji smatraju da im ukazano poverenje nad unucima daje za pravo da se mešaju i u sve ostalo - kaže Margaretić.

Najčešći uzroci razvoda među starijim Subotičanima su alkoholizam, nasilje i prevara, dok kod mladih ljubav prestaje zbog načina života, odnosno otuđenosti. Zabrinjavajuća je i praksa da u "sveže" sklopljenom braku žena izlazi u provod petkom, a muž subotom i da svako ima svoj novčanik jer "on plaća komunalije, a ona kupuje namirnice".

- Ako je samo žena zaposlena često imamo slučaj ekonomskog nasilja nad mužem. Ostavljajući mu 100 dinara da kupi hleb i mleko dok je ona na radnom mestu može da zauvek naruši poverenje i odnose u braku. Zanimljivo je što su sve Subotičanke koje su podnele zahtev za razvod prvo obezbedile budući smeštaj, dok muškarci o tome tek kasnije razmišljaju - kaže Margaretić.

Sociolog Branislav Filipović kaže da je očekivao da jedan od negativnih efekata ekonomske krize bude povećan broj razvoda. Nemogućnost zaposlenja i veliki broj otkaza doveli su mnoge Subotičane u bezizlaznu situaciju zbog čega "pucaju po šavovima" najpre u svojoj kući.

Izvor: Blic
Postavljeno pre 14 godina i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2909
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.