Komentara: 27
Pregleda: 5579

Kulturni genocid u Subotici

14.04.2010. u 18:37h
Izvor: eKapija
<p>Po razgrađujućem predlogu Plana detaljne regulacije za centar grada Subotica, uz koordinaciju Međuop&scaron;tinskog zavoda za za&scaron;titu spomenika kulture, vlast (DS) sprovodi nekontrolisano ru&scaron;enje kulturnog nasleđa gradskog jezgra.</p>
Kulturni genocid u Subotici

Umesto uloge zaštitara graditeljskog nasleđa, ova institucija na čelu sa "demokratom", postala je institucija koja znamenite, vredne i zakonom zaštićene građevine proglašava bezvrednim i zajedno sa svojim nalogodavcima iz vlasti učestvuje u njihovom bahatom, besmislenom i bolesnom rušenju!

Već odavno uništeno "zaštićeno" gradsko jezgro možete prepoznati jedino po Gradskoj kući, stogodišnjem simbolu grada. Nakon rušenja Narodnog pozorišta, pre tri godine, pa i mnogo ranije, Subotica je izgubila najvrednije, najstarije i najznačajnije simbole po kojima je bila prepoznatljiva. Grad koji se i danas često naziva "Kapija Evrope", više liči na zatvorenu kapiju, iza koje se, uz bolenjeqrca većine građana, odvijaju najantievropskiji gradorušilački zločini!

Secesija, kao najveća i najopasnija pretnja, poput krvoločnog i opakog neprijatelja stoji na evropskom putu modernizacije. Gradski Oci su odlučili da na buvljaku menjaju staro za novo ne bi li zavarali osećaj nezasite zverske gladi za stambenim kvadratima!

RUŠI, AHAHAAA: Ono što me je ponovo uspelo zapanjiti i navesti me da pišem o temi o kojoj nikad nije dovoljno dosta pisati jeste, još uvek, nezvanična informacija po kojoj je u ulici Matije Korvin u planu rušenje najstarije picerije u gradu, Stare Picerije iz 1977. god. i stari deo Boss picerije. Po pisanju lista "Magyar Szó" od 2. aprila 2010. god. nastavlja se besmisleni kulturni genocid u odavno nezaštićenom delu grada! Na ovom mestu od 40.000 m2 je u planu izgradnja tržnog centra sa podzemnim garažama gde će posao da dobije oko 1.800 građana (računaj, podeljeno na dva, minus 400).

Subotica, grad banaka, poslovno-stambenih zgrada i hiper marketa broji 11.000 nezaposlenih lica + dopišite po volji broj nezaposlenih koji se ne nalaze na birou besposlenih. Kupovna moć građana je na izuzetno niskom i bednom nivou. Pitam se za koga se grade hiper tržna sranja, a ruše najstrarija subotička zdanja! Nigde u svetu se hiper-giga-mega marketi ne prave u centru grada, već su dislocirani, izmešteni na periferiju grada. Nigde se ne uništava zaštićeno jezgro jednog grada koje je nekada bilo čarobno upravo zbog nastarijih građevina u Srbiji. Ulica Matije Korvina, nekadašnja Engelsova ulica je jedna od najromantičnija ulica u Subotici. Ulica u koju kada zaviri sunce, pretvori se u mediteranski trg romantike, a noću bude okupan u prijatnom sjaju uličnih lampi. Mesto gde mnogi Subotičani rado prošetaju i popiju kafu u prijatnom ambijentu.

Trg Slobode (poznatije, Korzo) kao glavno, najomiljenije šetalište Subotičana, pretvorilo se u hladnu i bezličnu ulicu obraslu bankama, bankomatima, skupocenim butika sa turbo-folk predznakom i šupa za igre na sreću. Kod "Dafinine zgrade", na mestu nekadašnje kladionice, treba da nikne Azijska radnja. Ne znam šta je veće zlo od dva rugla u najstrožijem srcu gradskog jezgra?! Korzo je postao najneinteresantniji deo grada. Nekada je bio pun. Nekada je živeo i imao je Dušu, vrveo je od ljudi, od predivnih starih gradskih kafana. Pozorište je nekad bilo simbol kulture i lepote u ovom gradu. Kafići poput nekadašnjeg "Yu Festa", "Spina", "Antikvarijuma" i mnogih drugih, davali su ovoj ulici poseban šarm. Ovde ste mogli da sretnete svakoga ko vam je važan - poznanike, dobre stare prijatelje i tajne ljubavi. Uživalo se koračajući mestom koje je samo po sebi predstavljalo centar svih zbivanja, mesto gde je naša različitost negovana i gde je njen značaj posebno dolazio do izražaja.

GRADITI ZNAČI UBITI: Rušenjem Narodnog pozorišta iz 1854. godine, danas ne znamo odgovore na mnoga važna pitanja, kao što su - nepostojanje finansijske konstrukcije za završetak izgradnje novog predimenzionisanog stakleno-betonskog čudovišta koje košta 30 miliona evra, a čije će nas održavanje na godišnjem nivou koštati svega 2,2 miliona evra! Godišnje održavanje ovakvog pozorišta može da se takmiči sa održavanjem beogradske Arene! Zgrada pozorišta se ni po čemu neće uklopiti u izged "zaštićnog" gradskog jezgra. Nakon ubijanja pozorišta, Korzo je definitivno izdahnuo.

Lično, povraća mi se kada po medijima ugledam bilo koji članak vezan za Suboticu sa propratnom fotkom nekadašnjeg pozorišta. Alo, ljudi! Pozorište ne postoji! Ne obmanjujte više javnost slikama nepostojećih građevina! Ako vam je do pozorišta, slikajte megalomanskog Monstruma i kačite ga gde god vam je volja!

Zapuštena prigradska mesta sa potpuno razorenim centrom apsolutno je kretenski nazivati Gradom. Palić kao poznato vojvođansko turističko mesto propada. Palićko jezero se guši i nikada neće biti izmuljano, niti pročišćeno. Nikada se u njemu nećemo kupati kao što smo pre više od 15 godina kada sam poslednji put smočila prste u sada već potpuno zagađeno jezero u koje se sistematski ulivaju kanalizaciona govna! Toliko započetih, a nikada ili godinama nezavršenih objekata zjapi prazno i napušteno. Ove ruševine narušavaju izgled grada, previše nas koštaju i stvaraju gorčinu u ustima. Gradski bazen se gradi od 1995. godine. Razrušeno je Hajzlerovo kupatilo koje se danas pretvorilo u smrdljivo đubrište i mesto za okupljanje narkomana i raznih ludaka koji ovaj prostor koriste za bacanje smeća, pišanje i sranje. Bez obzira što je nedopustiva izgradnja višespratnih stambenih objekata u centru grada i uništavanje kulturno-zaštićenih dobara, dve zaštićene kuće Ferenca Rajhla iz 1899. god. čije su rušenje podržali odbornici grada sa retardiranim obrazloženjem Zavoda za zaštitu spomenika da "zgrade u stilu secesije koče razvoj grada", uskoro će biti zamenjene stambenom višespratnicom građenom novcem investitora koji je, naravno, blizak gradskoj vlasti. Ako pozorište ikada bude bilo izgrađeno, grad neće biti sposoban da obezbedi finansijsku pordšku za održavanje zgrade koja će isisavati nepostojeći novac iz gradskog budžeta, tj. građana. Još uvek nezavršen Plato Zorana Đinđića u vrednosti od 10 stanova, umesto tri meseca, gradi se već tri godine. Dom vojske (JNA) zjapi prazan. Robna kuća Beograd se "renovira". Tu je i skelet nesuđenog bioskopa pored Otvorenog univerziteta koji 50 godina stoji tu i narušava izgled grada. Betonska konstrukcija služi kao stecište narkomana i divlja deponija. Od jeseni ove godine, kostur će biti zamenjen petospratnim stambeno-poslovnim kompleksom sa dva nivoa podzemnih garaža. Zar ste sumnjali? A tako divno zvuči. Biće sjajno, videćete!

PONOS "EVROPEJACA": Na takmičenju lokalnih samouprava u promociji investicija "Investirajte u Srbiji", grad Subotica je osvojio priznanje za najbolji promotivni materijal u konkurenciji trideset gradova i opština. Ocenjeno je da je Subotica pripremila kvalitetne elektronske prezentacije grada i investicionih potencijala, zanimljive štampane brošure o gradu i mogućnostima ulaganja, kao i sadržajne Internet portale. E, sad, preskupu naknadu za gradsko građevinsko zemljište baš nije posebno isticano ovom prilikom... Ovaj moderan način nuđenja investitorima, već dugo vremena nije doneo niti jednog potencijalno-potentnog investitora u naš grad, a postojeće je oterao. Opšte je poznato da potencijalni i bivši investitori masovno svršavaju na pomisao da zbog najskupljih uslova koje grad nudi, svoj novac utuku u mrtvu Suboticu, a ne odu recimo u bilo koje drugo mesto gde su uslovi daleko bolji.

Prošle godine je mlekara organizovala performans na trgu gde su se delili promotivni kišobrani. S obzirom da u ovom gradu sve manje ima građana, a sve više bezosećajnih ljudskih oblika života, omamljeno Krdo koje je brojalo više od hiljadu čovekolikoh senki, figuriralo je i veselo mahalo sa besplatnim primercima kišobrana. Ali kada se grad ruši, a besplatnih jebanih kišobrana nema da ih ponaosob nabijete u svoje trome i nezainteresovane guzice, ko je onda lud uopšte izlaziti na ulicu!

Autor: Natalija Jakovljević

Izvor: eKapija
Postavljeno pre 14 godina i 5 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 5579
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.