Komentara: 38
Pregleda: 7496

Kupači i ove godine preskaču kupanje na Paliću

13.07.2024. u 13:00h
Izvor: TV Subotica
Poslednji rezultat analize vode u IV sektoru Palićkog jezera prema "quality indexu" je loš i ne preporučuje se za kupanje i rekreaciju, pokazuju ispitivanja Zavoda za javno zdravlje Subotica. Ipak, kako se kvalitet održava i gotovo je identičan u istom periodu prošle godine, po oceni stručnjaka, oporavak jezera je u toku.
Kupači i ove godine preskaču kupanje na Paliću

Iako svake godine nekolicina Subotičana spas od vrelina potraži u Palićkom jezeru, slika kada se tražilo mesto više, stara je i više decenija. Reklo bi se da su građani davnih dana prestali da posećuju nekad popularno kupalište, što su nam potvrdili i oni koje smo anketirali.

 - Ne kupam se, voda je zagađena decenijama -  kaže jedan Subotičanin - Ne za sada. Mislim da se nikad nisam kupao. Kažu da voda nije zdrava, dok ne bude obrnuto, ne planiram -  ističe jedan mlađi prolaznik.

Kupači i ove godine preskaču kupanje na PalićuStručnjaci Zavoda za javno zdravlje Subotica redovnim monitorgom na mesečnom nivou rade čak tri vrste ispitivanjavode u turističkom delu jezera Palić, a najnoviji rezultati veoma su slični onim koji su dobijeni u istom mesecu prošle godine, što znači da se kvalitet ne pogoršava.

 - Pre svega mogu reći da što se tiče izgleda površinske vode jezera Palić u turističkom delu, ona je obojena, prozirna i sa dosta prisutnim suspendovanim materijama. S druge strane, prilično je opterećena organskim materijama, što znači da postoji povišen sadržaj azota i fosfora. Ono što su utvrdili biolozi Zavoda za javno zdravlje Subotica, jeste da imamo znatan uticaj i porast algi, pogotovo su u porastu modro-zelene alge. Koncentracija pre svega fizičko-hemijskih parametara je ista kao prošle godine u ovo doba - objašnjava Draga Kolar, analitičarka u Ekotoksikološkoj laboratoriji.

Kupači i ove godine preskaču kupanje na PalićuPrema Uredbi o graničnim vrednostima zagađujućih materija u površinskim vodama, voda u IV sektoru je pete klase u kontinuitetu, dok je po "Serbian Quality indexu" kojim se meri deset parametara, ocenjena sa brojem 30, što je loš kvalitet.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 2 dana i 13 časova
Komentara: 38
Pregleda: 7496
Povezane teme

palić

jezero palić

kupanje na paliću

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.