Komentara: 1
Pregleda: 1400

Kupujmo Subotičko

19.11.2009. u 10:51h
Izvor: RTV Yueco
Kupujmo Subotičko

U godini krize, za prvih devet meseci, subotička privreda je ušla u recesiju – proizvedeno je manje nego prošle godine, dok je broj radno angažovanih subotičana smanjen. Kada bi se uspešna akcija američkog predsednika Baraka Obame - „Kupujmo Američko“, svela sa globalnog na lokalni nivo i povela pod nazivom „Kupujmo Subotičko“, negativni trendovi bi, možda, bili smanjeni. Ekonomisti se slažu da je ideja dobra, ali je potrebna i njena dobro osmišljena i pripremljena realizacija kako bi se dobili njeni efekti, pre svega kroz povećanje produktivnosti i smanjenje nezaposlenosti, što ne bi smelo da ide na uštrb kvaliteta i cene subotičkih proizvoda.

Fidelnikin hleb, brašno i peciva, prozvodi Subotičke mlekare, sokovi Freš end co, slatkiši Pionir, i drugi proizvodi, prepoznatljivi su na svim delovima srpskog tržišta. Pored toga što njihovi proizvođači predstavljaju sinonim Subotice u trgovinskim lancima, ti proizvodi su sastavni deo potrošačke korpe komšija, prijatelja, poznanika, sugrađana, i samih radnika koji ih proizvode.

Izvršni sekretar regionalne privredne komore Subotica Ivan Vojnić Tunić podržava ideju o pokretanju akcije „Kupujmo Subotičko“. On smatra da bi takve akcije podržale subotičku industriju, omogućile povećanje proizvodnje, zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mesta.

Stručnjaci smatraju da bi akcija „Kupujmo Subotičko“ mogla dati rezulate ali pod uslovom da se dugoročno planira i sprovodi. Kampanja mora pružiti odgovor na pitanje koje sve prednosti za potrošača, ali i za grad, donosi kupovina subotičkih proizvoda, smatra prof. dr Danica Drakulić – profesorka Ekonomskog fakulteta.

Treba napomenuti da bi se održavanjem ovakve akcije pospešio lokalpartiotizam, proizvodnja u Subotici, kao i broj radnih mesta i zarade subotičana, ali ne i profit. Naime, najveće subotičke firme su uglavnom u inostranom vlasništvu, a nije retkost da im je i sedište iz Subotice premešteno nakon privatizacije u neki drugi grad.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1400
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.