Komentara: 0
Pregleda: 1215

Kvalitet hrane zadovoljavajući

21.01.2010. u 08:57h
Izvor: RTV Yueco
Kvalitet hrane zadovoljavajući

Ispravnost namirnica koje smo kupovali prošle godine na pijacama i u trgovinskim objektima je zadovoljavajuća. U Sanitarnoj inspekciji kažu da nije bilo većih odstupanja u kvalitetu namirnica od propisanih, dok u Subotičkim pijacama na osnovu analize uzoraka zaključuju da preko 90% artikala koji se prodaju u njihovim objektima zadovoljava najstrožije standarde. Osim kvaliteta namirnica, koji je na većem nivou nego u 2008., primećena su i poboljašanja uslova u kojima se hrana skladišti i prodaje, kao i poboljšanje obučenosti radne snage koja sa njima radi.

Sanitarna inspekcija u Subotici je do sredine juna u svojoj nadležnosti imala kontrolu ispravnosti proizvodnje i prometa životnih namirnica. Po njihovom mišljenju, u ovom periodu ispravnost namirnica je bila bolje nego u istom periodu 2008 i bez većih propusta, tj. u „granicama realnosti“. Nakon toga, kontrolu su preuzele druge službe, mada su građani svaki drugi dan nastavili da prijavljuju slučajeve promene boje, mirisa i ukusa, kao i roka trajanja proizvoda Sanitarnoj inspekciji, koja je te prijave prosleđivala dalje.

Na početku 2009., procenat ispravnosti uzoraka namirnica prema visokim standardima na Subotičkim pijacama iznosio je 94,6%. Iako je ukinuto finansiranje od strane grada, Subotičke pijace, u saradnji sa Veterinarskim institutom nastavile su da prate rezultate analiza ispravnosti uzoraka životnih namirnica sa tezgi, sa željom da postignu još bolji rezultat u odnosu na ostale pijace u Srbiji gde je procenat ispravnosti do 83% , kao i da namirnice budu kvalitetnije nego godinu ranije.

Osim kvaliteta samih proizvoda, nadležne inspekcije u prošloj godini su konktrolisale i izgled prostorija, kvalitet opreme i opremljenosti i obučenost osoblja. Iako još uvek nije u svim slučajevima sve narodski rečeno „po PS-u“ u prošloj godini primećen je značajni napredak i na ovom planu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1215
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.