Komentara: 9
Pregleda: 2898

Kvalitet vazduha u Subotici zadovoljavajući

13.03.2013. u 16:45h
Izvor: RTV City
Kvalitet vazduha u našem gradu je zadovoljavajući, saznajemo u gradskom Zavodu za javno zdravlje. Tu informaciju potvrđuju i merenja koji govore da tokom prošle godine u vazduhu nisu zabeležena značajnija odstupanja u koncentracijama sumpor dioksida, azot disoksida i čađi od dozvoljenih.
Kvalitet vazduha u Subotici zadovoljavajući

Dolaskom lepšeg vremena, u vazduhu postepeno dolazi i do povećanja alergenog polena, pa se osobama koje su alergične preporučuje opreznost. Tokom 2012. godine zabeležene su uobičajene koncentracije sumpor dioksida u vazduhu, dok su koncentracije čađi i azot dioksida nešto veće nego prethodnih godina.

U Zavodu za javno zdravlje objašnjavaju da nešto veće koncentracije odreženih zagađivača nisu alarmantne i da su u granicama normalnih vrednosti. Veća koncentracija čađi u vazduhu zabeležena je tokom zimskih meseci, kada su dozvoljene granične vrednosti bile premašene. Najveće koncentracije azot dioskida zabeležene su tokom prolećnih i letnjih meseci, zbog velike frekvencije saobraćaja.

Najveće koncentracije zabeležene su na raskrsnicama kod Patrije i vatrogasaca, gde se nalaze merna mesta. Od nedavno, zaposleni u Zavodu vrše i ispitivanja koncentracije suspendovanih čestica, čije koncentracije su znatno veće od dozvoljenih. Lepo vreme uslovilo je i pojavu alergena u vazduhu.

S obzirom da je u toku cvetanje drveća, u vazduhu su pronašene nešto veće koncentracije polena jove i leske.
U narednom periodu očekuje se cvetanje platana i breze koje važe za biljke koje iskazuju jaka alergena svojstva, a zatim i ostalih drveća, pa se alergičnim osobama savetuje oprez.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 2898
Povezane teme

kvalitet vazduha

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.