Komentara: 2
Pregleda: 2598

Labus u Subotici: Zadužili smo svoju decu

17.02.2011. u 14:41h
Izvor: RTV Yueco
Labus u Subotici: Zadužili smo svoju decu

Ukupan dug Srbije, domaći i strani, državni i javni, iznosi skoro 100% bruto domaćeg proizvoda. Alarm se pali na 80%, a sve više od toga znači velike probleme u vraćanju dugova jer reprograma i otpisa više neće biti – zadužili smo svoju decu, izjavio je bivši potpredsednik vlade Vojislava Koštunice i nekadašnji predsednik G17 Plus Miroljub Labus.

Na jučerašnjem predavanju u Subotici, u organizaciji Udruženja mađarskih ekonomista, Labus je govoreći o ekonomskoj politici u 2011. izjavio da je u Srbiji sve manje tržišne privrede, a sve više državnog intervencionizma, gde su sve oči privrede uprte u državu koja nije rešenje problema, već njegov deo.

Komentarišući jučerašnji izveštaj o inflaciji, u delu koji se odnosi na kreditni rejting zemlje, a koji je najniži u regionu, Labus je objasnio da se na osnovu toga ne mogu očekivati značajnije investicije niti jeftino zaduživanje.

Labus tvrdi da je recesija iza nas, ali da to ne znači da smo izašli iz krize, te da ćemo iz nje izaći za par godina, odnosno onda kada dostignemo trendove iz polovine 2008. kada je kriza i počela. Okupljenim ekonomistima Labus je izneo da je dugoročni trend privredne aktivnosti počeo da pada još 2006., da će trend budžetskog deficita teško biti zaustavljen, a da je trend inflacije godinama na istom nivou.

On smatra da će inflacija ostati na godišnjem nivou od 4 - 5 % sve dok se ne poveća produktivnost, a da monetarne mere Narodne banke ne mogu smanjiti inflaciju.

Labus nije želeo detaljnije da komentariše smenu njegovog nekadašnjeg bliskog saradnika i dosadašnjeg ministra ekonomije Mlađana Dinkića, ali je rekao da će ta dešavanja ostaviti posledice na domaću ekonomiju.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2598
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.