Komentara: 0
Pregleda: 4216

Lazareva subota

11.04.2009. u 10:23h
Izvor: RTV Yueco
<p>Srpska pravoslavna crkva slavi danas Lazarevu subotu ili Vrbicu. Na Lazarevu subotu običaj je da se nose grančice vrbe čime se simbolično predstavlja svečani Hristov ulazak u Jerusalim, kada su ga dočekali po&scaron;tovaoci i sledbenici.</p>
Lazareva subota

Vernici i Srpska pravoslavna crkva slave danas Lazarevu subotu ili Vrbicu, pripremajući se, u poslednjoj sedmici posta, za najveći praznik - Uskrs. Vrbicu obično u crkvu nose deca u subotu popodne da bi je ostavili u crkvi da se na Cveti, na jutrenju, okadi i očita molitva, a grančice se posle dele narodu.Na taj praznik se obično bere cveće, ali se ne unosi u kuću, već se drži u dvorištu u posudi sa vodom. Ovim cvećem se rano ujutro kiti kuća, a vodom u kojoj je stajalo, umivaju se ukućani. Običaj je da se tog dana mladi međusobno daruju cvećem.S obzirom da je ovaj praznik u vreme uskršnjeg posta, crkveno pravilo je da nije dobro na taj dan igrati i pevati.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 4216
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.