Komentara: 4
Pregleda: 2195

LDP: Nema razloga za poskupljenje vode

02.03.2012. u 14:30h
Izvor: RTV Yueco
LDP: Nema razloga za poskupljenje vode

Juče su građani Subotice obavešteni o poskupljenju vode za čitavih 11%. Upravni odbor Vodovoda i kanalizacije je usvojio nove cene, Gradsko veće je dalo saglasnost. Kratko i jednostavno. Gradski odbor Liberalno demokratske partije se zalaže za tržišni pristup u svim oblastima poslovanja, ali ovakav način uvođenja tržišnih načela u komunalne delatnosti nije ono što smo spremni da podržimo.

Najmanje što je nužno jeste da u ovakvim slučajevima bude konsultovana i Skupština grada. Uvredljivo je da jedino obrazloženje poskupljenja ionako ogromne cene vode i odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda u Subotici bude "na osnovu Ugovora o zajmu, odnosno Aneksa Ugovora između Grada i EBRD". To uopšte nije obrazloženje, to je bezobrazluk prema građanima. Na taj način je moguće cenu dizati stalno, bez ikakve mere, jer očigledno nema stvarnih razloga za poskupljenje.

Obrazloženje poskupljenja mora biti drugačije i mora da ima stvarni osnov. Mora ga predstaviti predsednik Upravnog odbora i direktor preduzeća, lično, odbornicima, jer je to u postojećem zakonskom okviru jedini način da građani čuju zašto jedna izuzetno važna kategorija usluge poskupljuje. Poskupljenje tako osetljive usluge u trenutku kada je Skupština grada praktično van funkcije, zbog nadolazećih izbora, apsolutno je nedopustivo. Voda nije bilo kakva roba, to nije nešto čega se bilo ko može odreći. Ako je njena cena nešto što može da se menja preko noći, prostom voljom nekoliko funkcionera, onda su svi građani ugroženi. To je zaverenički način.

Liberalno demokratska partija nikada neće prihvatiti zaverenički način odlučivanja. Tržište je za nas nešto sasvim suprotno: jasan i otvoren sistem odluka koje su svim učesnicima razumljive i zato od svih prihvatljive. Demontaža zavereničkog načina odlučivanja kao prakse je moguća samo doslednom primenom demokratskih načela, a njih su najviši gradski funkcioneri ovog puta bezobzirno pogazili. Takva praksa mora prestati, jednom i zauvek: odlučivanje mora biti samo stvar Skupštine grada, a ne nekolicine funkcionera sakrivenih iza naziva Upravni odbor i Gradsko veće.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 2195
Povezane teme

poskupljenje vode

liberalno demokratska partija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.