Komentara: 4
Pregleda: 1325

Lekari preporučuju što više tečnosti, svežih namirnica i po mogućstvu - debela hladovina!

22.06.2023. u 12:22h
Izvor: Subotica.com
Kako bismo se što bolje zaštitili tokom vrelih letnjih dana, lekari savetuju konzumaciju svežih namirnica, voća i povrća, ravnomeran unos vode tokom dana, i izbegavanje zadržavanja na otvorenom u najtoplijim delovima dana.
Lekari preporučuju što više tečnosti, svežih namirnica i po mogućstvu - debela hladovina!

Iako smo tek na pragu leta, toplotni talas je već zahvatio našu zemlju. Lekari daju savete i preporuke kako da što lakše podnesemo vrele letnje dane i sparinu.

Na prvom mestu je izbegavanje, koliko je moguće, kretanja na otvorenom, u periodu od 10 do 17 časova, a kada to nije moguće, onda je obavezna pravilna zaštita glave, očiju i kože. Samo odevanje treba da bude slojevito, materijali lagani, prirodni. 

Način ishrane treba prilagoditi letnjem režimu - uvrstiti sveže voće i povrće, lagane mlečne proizvode, ribu, posna mesa i slično. Tečnost treba unosti ravnomerno tokom čitavog dana, i uskladiti sa gubitkom tečnosti iz organizma. 

- Za zdrave, odrasle osobe najmanja količina vode koja je neophodna jeste 6-8 čaša dnevno. Pored toga, korisna je negazirana mineralna voda, mlaki nezaslađeni čajevi, limunada sa malo meda. U potpunosti isključiti energetska pića, gazirane i industrijske sokove. Kafu i alkohol strogo ograničiti pošto podstiču izlučivanje vode iz organizma - objašnjava dr Zorica Dragaš, specijalista socijalne medicine. 

Lekari preporučuju što više tečnosti, svežih namirnica i po mogućstvu - debela hladovina!Što se tiče fizičke aktivnosti, najbolje je organizovati je u prirodi i parkovima, u ranim jutarnjim i predvečernjim satima, a šetnje posle kiše su izuzetno blagotvorne po zdravlje. 

- Za psihičko i fizičko zdravlje korisna je šetnja posle kiše, pošto je tada povoljniji odnos pozitivnih i negativnih jona u vazduhu. Takođe, jako je važno obezbediti organizmu dovoljno kvalitetnog noćnog sna, u boravišnom prostoru sa odgovarajućom mikroklimom - kvalitetan ležaj, odgovarajući jastuk, prekrivač, kao i čista pamučna posteljina - dodaje dr Dragaš.

Lekari preporučuju što više tečnosti, svežih namirnica i po mogućstvu - debela hladovina!

Ona još dodaje da je bitno klima uređaje servisirati i korstiti pravilno, ali i veoma racionalno.

Posebno osetljive grupe ljudi na uticaj visokih temperatura su bebe, mala deca, starije osobe, žene u posebnim periodima života, osobe sa mentalnim poremećajima, psihijatrijski bolesnici i osobe obolele od hroničnih bolesti pre svega srca i krvnih sudova i od bolesti disajnih organa.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 3 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 1325
Povezane teme

dr zorica dragaš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.