Komentara: 0
Pregleda: 3562

Letnje računanje vremena

28.03.2009. u 11:11h
Izvor: RTV Yueco
Letnje računanje vremena

Pomeranjem kazaljki za jedan sat unapred, u dva sata posle ponoći na prelasku iz subote u nedelju, u Srbiji će početi letnje računanje vremena. Prema važećem zakonu, letnje računanje vremena u Srbiji počinje poslednje nedelje u martu, tako što se kazaljke u dva sata pomeraju na tri sata, a završava se poslednje sedmice u oktobru.

Letnje računanje vremena prvi put je kod nas uvedeno 27. marta 1983. godine. Pomeranje kazaljki u zapadnoj Evropi uvedeno je početkom sedamdesetih godina prošlog veka, čime se 'produžava' dan, omogućuje ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim. Pojedini astronomi su, međutim, protiv pomeranja kazaljki i veštačkog 'produženja' dana, jer smatraju da prirodu ne treba 'mučiti', makar se to pravdalo i ekonomskom računicom.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3562
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.