Komentara: 0
Pregleda: 4058

Licitacija zemlje – posle setve?!

16.03.2009. u 08:21h
Izvor: Građanski list
<p>U gradskoj Službi za poljoprivredu intenzivno se radi na izradi programa za&scaron;tite, uređenja i kori&scaron;ćenja poljoprivrednog zemlji&scaron;ta kako bi se organizovao treći krug licitacije za izdavanje u zakup državnog poljoprivrednog zemlji&scaron;ta.</p>
Licitacija zemlje – posle setve?!

Da podsetimo, nakon julske licitacije ostalo je 1.908 hektara zemlje koja nije našla nove gazde. Većinom je to bila zemlja koju su obrađivali poljoprivredni kombinati kao "Nova brazda", "Agrokombinat" i drugi, koji nisu bili sigurni hoće li se do nove licitacije moći koristiti zemljom.

Pored te zemlje, na licitaciji će se naći i oko 2.000 hektara državnog zemljišta u zaštićenim zonama, i to u katastarskim opštinama Palić, Novi Grad i Bački Vinogradi. Program za te parcele mora se posebno detaljno uraditi, jer su uredbe o zaštićenim zonama donete mnogo pre uredbe o izdavanju zemlje u zakup, i svi oni koji uzmu zemlju moraće da se pridržavaju uputstava o tome šta će moći da uzgajaju i koje će mere moći da primene u zaštićenim zonama.

Prema rečima Grgura Stipića iz Gradske službe za poljoprivredu, program treba da se završi do sredine marta. Pre raspisivanja oglasa za licitaciju, program treba da dobije saglasnost Ministarstva poljoprivrede i zeleno svetlo u gradskoj skupštini.

Zasad je teško prognozirati kada će biti licitacija, ali ako se pogleda prošlogodišnji raspored događanja, teško da će javnog nadmetanja biti pre leta. Ono što se zna jeste da je zakonski propisano da novi zakupci državne zemlje treba da uđu u posed nakon skidanja useva, a najkasnije do 30. oktobra ove godine.

Izvor: Građanski list
Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 4058
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.