Komentara: 8
Pregleda: 7254

Liste prosvetara bez norme još nisu fomirane

06.09.2016. u 16:19h
Izvor: Subotica.com
U osnovinim i srednjim školama u Subotici, nema tehnoloških viškova, odnosno zaposlenih koji su ove školske godine ostali bez ijednog časa. Međutim, još uvek se ne zna tačan broj prosvetara kojima je smanjena norma časova za ovu godinu i koji će se naći na listi onih sa nepotpunim fondom.
Liste prosvetara bez norme još nisu fomirane

Po rečima Jelene Zejak, predsednice GO NSPRV u Subotici, pretpostavlja se da će na listi biti najviše nastavnika muzičke kulture, likovnog, tehničkog obrazovanja, učiteljica i profesora razredne nastave, zbog manjeg broja odeljenja. Sa druge strane, subotičkim školama nedostaju nastavnici engleskog i nemačkog jezika, matematike... 

- Sve škole su porkivene tim kadrovima, ali u velikoj većini imamo dosta nestručnih lica. Na jednoj stani imamo dosta deficitarnih predmeta, a na drugoj imamo suficit u popjedinim oblastima – objašnjava Jelena Zejak. - Nemamo konkretne podatke koliko je sa smanjenih normom i tehnoloških viškova. Ministar je rekao da u Srbiji ima između pet i šest hiljada posvetara, koji su tehnološki viškovi, ali u tom broju nisu samo oni koji su ostali bez norme, njih je par stotina, već su tu i oni sa smanjenom normom ove godine i platom.

Zakonom je propisano da se liste za preuzimanje nastavnika sa nepotpunom normom formiraju do 15. avgusta , a do danas taj posao nije okončan.

- Većina direktora koja je bila u obavezi da to uradi nije uradila pravdajući se da nisu dobili uputstvo iz Ministarstva prosvete, iako ne vidim nijedan razlog da neko čeka uputstvo ako ima zakonski rok da uradi neki posao – kaže Zdravko Kovač, generalni sekretar Nezavisnog sindikata Vojvodine. - Dok liste ne budu gotove nećemo imati pravu sliku stanja, odnosno koliko ljudi nema punu normu i koliko kadrova nedostaje. Do tada ne možemo da pomognemo kolegama da radom u drugim školama dođu do punog fonda.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 7254
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.