Komentara: 0
Pregleda: 1356

Lobiranjem protiv korova

15.02.2009. u 10:41h
Izvor: Subotičke novine
<p>&bdquo;Subotica bez ambrozije&rdquo; naziv je projekta koji se, u okviru programa &bdquo;Javno zastupanje u lokalnim zajednicama&rdquo;, od ove godine sprovodi uz podr&scaron;ku USAID i Instituta za održive zajednice zajednice preko Balkanskog fonda za lokalne inicijative.</p>
Lobiranjem protiv korova

Naš grad je među prvima u Srbiji, zajedno sa civilnim sektorom, još pre deceniju počeo da ukazuje na problem ambrozije, tražeći mogućnosti za njeno rešenje. Pre tri godine je na osnovu Uredbe Vlade Srbije, a u skladu sa zakonskim odredbama prema kojima je lokalna samouprava odgovorna da se preko svojih organa stara o zaštiti životne sredine, tadašnja Skupština Opštine donela odluku o merama, načinu i uslovima suzbijanja i uništavanja ove korovske biljke. Odlukom su propisane i novčane kazne za sve one koji ne sprovode agrotehničke, mere košenja ili hemijskih tretmana na određenim površinama.

- Vreme je pokazalo da je ova odluka jednim delom teško primenljiva u praksi. Definisana je odgovornost mesnih zajednica za organizacije akcija košenja, ali za tu svrhu nisu predviđena finansijska sredstva. Očigledan je, takođe, nedostatak jasne i kvalitetne strategije sa konkretnim dugoročnim merama borbe, te nedostatak primenjive pravne regulative u praksi koja bi efikasno tretirala ovu problematiku i ovlastila lokalne stručne službe za nadzor i kontrolu sprovođenja mera borbe — naglasila je na prošlonedeljnom susretu sa novinarima Snježana Mitrović, koordinator projekta.

Shodno tome, cilj projekta je da se lobiranjem obezbedi revizija odluke, ali i da se kroz edukaciju, informisanje i zajedničke aktivnosti poboljšaju uslovi kvalitetnijeg življenja, očuva zdravlje stanovništva i životne sredine.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1356
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.