Komentara: 0
Pregleda: 1072

“Lokalne koalicije za EU integracije”

30.09.2010. u 18:12h
Izvor: RTV Yueco
“Lokalne koalicije za EU integracije”

Centar lokalne demokratije iz Subotice predstavio je rezultate jednogodišnjeg projekta “Lokalne koalicije za EU integracije”. U projektu je učestvovalo 5 opština, a podržan je od strane Instituta za održive zajednice i USAID-a. Nevladine organizacije i lokalne samouprave zahvaljujući ovom projektu bi trebalo da uspostave partnerske odose radi konkurisanje kod evropskih fondova odakle bi se finansirali projekti na dobrobit građana  Apatina, Kikinde, Kovačice, Novog Bečeja, Bača i Subotice, i to formiranjem funkcije koordinatora za Evropske integracije u strukturi lokalne vlasti.

Centar lokalne demokratije obeležava na trgu dan Evrope poslednjih šest godina, sa ciljem približavanja kulturne baštine Evropskih zemalja građanima. Ove godine manifestacija je održana u sklopu projekta “Lokalne koalicije za EU integracije”, podržanog od strane Instituta za održive zajednice i USAID-a, istovremeno u 5 vojvođanskih gradova - Apatin, Kikinda, Kovačica, Novi Bečej, Bač i Subotica. U Novom Bečeju u gradskom parku realizovana je akcija “Koliko znamo o EU integracijama?”. U Kovačici je obeležavanje organizovano kao ulična manifestacija za građane. U Kikindi  je sprovedena Anketa projekta javnog zagovaranja u cilju prikupljanja mišljenja građana o funkcionisanju lokalne samouprave kada je u pitanju sprovođenje programa i projekata EK. U Baču je manifestacija pokazala da su građani opštine zainteresovani za pitanja iz oblasti EU integtracija, a nevladine organizacije za fondove sa kojima raspolaže EU.

Projekat “Lokalne koalicije za EU integracije” trajao je godinu dana. Po završetku, načinjene su preporuke za opštine uključene u projekat. Preporuke trebaju biti izrađene kao jedan od glavnih alata zagovaranja za postizanje konačnog cilja akcije - uspostaviti funkciju koordinatora za Evropske integracije u strukturi lokalne vlasti. Nakon dizajniranja digitalne publikacije koje predstavljanju preporuke eksperata, publikacija je predstavljena građanima, medijima, predstavnicima nevladinih organizacija, odabranim funkcionerima lokalnih vlasti i drugih relevantnih institucija.

Zaključak današnjeg skupa je da treba nastaviti dalju saradnju među članicama projekta. U saradnji sa nevladinim organizacima iz opština koje obuhvata projekat uspostavljaće se lokalne koalicije i saradnja radi na aktivnosti zagovaranja projekata u lokalnim opštinama.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 1 dan
Komentara: 0
Pregleda: 1072
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.