Komentara: 1
Pregleda: 2390

Lokalni ombudsman: Sve javne službe uklonile nepravilnosti u radu na koje im je ukazano prošle godine

12.04.2022. u 11:15h
Izvor: Subotica.com
Kancelariji Lokalnog ombudsmana prošle godine obratilo se 1598 Subotičana, najčešće u vezi sa socijalno-ekonomskim problemima, uslugama javnih preduzeća, kao i u vezi sa porezom na imovinu. U protekloj godini javne službe otklonile su sve nepravilnosti u radu na koje im je ukazala kancelarija Lokalnog ombudsmana, odnosno ispoštovane su sve preporuke koje su imale za cilj ostvarivanje prava građana.
Lokalni ombudsman: Sve javne službe uklonile nepravilnosti u radu na koje im je ukazano prošle godine

Na rad upravnih organa Grada i javnih službi prošle godine, podneto je 411 pritužbi. Upućeno je 85 pritužbi na rad javnih preduzeća i 146 pritužbi na rad ustanova čiji je osnivač Grad Subotica. Na rad Gradske uprave, građani su podneli 180 pritužbi. 

- Kada govorimo o pritužbama na rad javnih preduzeća i ustanova, ukupno 139 pritužbi bilo je na rad Centra za socijalni rad, na rad JKP "Vodovod i kanalizacija" odnosilo se 56 pritužbi, dok je broj pritužbi na rad drugih ustanova i javnih preduzeća značajno manji - stoji u godišnjem izveštaju kancelarije Zaštitnika građana - Sve javne službe otklonile su nepravilnosti u radu na koje smo im ukazali, što svedoči o visokom stepenu poštovanja prava građana - kaže Erika Tot Salai, lokalni ombudsman.

Lokalni ombudsman: Sve javne službe uklonile nepravilnosti u radu na koje im je ukazano prošle godineIz kancelarije Zaštitnika građana navode da je protekle godine ostvaren znatno viši nivo kooperativnosti sa javnim službama i javnim preduzećima čiji osnivač nije Grad Subotica. Tu se, pre svega, izdvaja Elektrodistribucija Subotica, JP "Pošta Srbije", RGZ Katastar nepokretnosti Subotica i JP "Vode Vojvodine".

- Mi ne kontrolišemo rad ovih preduzeća, ali je kroz obraćanja, odnosno probleme građana uspostavljena kvalitetna saradnja - objašnjava Tot Salai - Kada smo rukovodioce ovih službi i preduzeća informisali o povredi ljudskih prava, nakon izvršene kontrole slučaja, prvobitna odluka je promenjena. 

Lokalni ombudsman: Sve javne službe uklonile nepravilnosti u radu na koje im je ukazano prošle godinePrilikom izmene prvobitnih odluka, rukovodioci su se najčešće vodili principima pravičnosti, objašnjava Zaštitnik građana.

- Imali smo jednu specifičnu situaciju sa Elektrodistribucijom, gde je ovo preduzeće u datoj situaciji ispoštovalo taj formalno-pravni okvir. Međutim, mi smo smatrali da je sistem bio nepravičan prema građaninu koji nam se obratio, te da je on imao veliku štetu. Obratili smo se direktoru EPS-a, molili ga da lično ispita slučaj što je on i učinio, te je problem rešen bez sudskog spora. Jako je važno da veliki sistemi imaju svest o potrebi zaštite prava građana. Oni imaju svoje protokole, ali ti protokoli su za šablonske slučajeve. Međutim, kada dođe do izuzetnog slučaja, poput ovog, u takvim situacijama formalno rešavanje problema nije pravično za građanina. Zato je od izuzetnog značaja da imamo dobru saradnju sa rukovodiocima, što i jeste slučaj. 

Lokalni ombudsman: Sve javne službe uklonile nepravilnosti u radu na koje im je ukazano prošle godineI tokom 2021. godine bilo je predmeta koji su se odnosili na nedonošenje odluka po zahtevima stranaka u propisanim rokovima od strane javnih službi.

- Činjenica je, da je zbog uvedenih epidemioloških mera, bio malo usporen rad svih pravnih lica, međutim smatramo da zakonski rokovi ipak pružaju sasvim dovoljan period za odlučivanje o zahtevima stranaka, a ažuran i blagovremeni rad po zahtevima građana treba da je prioritet u radu svih službi. 

Lokalni ombudsman Grada Subotice sa radom je počeo 2016. godine. Do kraja prošle godine ovoj kancelariji obratilo se ukupno 24.755 građana. Samo prošle godine, pomoć je potražilo skoro 1600 građana, što svedoči o tome da su Subotičani upoznati sa radom ove kancelarije. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2390
Povezane teme

ombudsman

zaštitnik građana

lokalni ombudsman

erika tot salai

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.