Komentara: 25
Pregleda: 5142

Mađara 30-50 hiljada manje?

06.09.2011. u 17:22h
Izvor: Magyar Szó
Mađara 30-50 hiljada manje?

Smanjivanje ukupnog broja Mađara u poslednjih deset godina „gotovo je sigurno“ – ocenila je u susret predstojećem popisu stanovništva sociološkinja i profesorka univerziteta dr.Iren Molnar Gabrić. Broj Mađara u poslednjih deset godina mogao bi prema procenama da bude smanjen i za 30-50 hiljada. A kada broj pripadnika jedne zajednice padne ispod 300 hiljada, to već može biti kritično, jer ako unutar jedne zajednice neka nacionalnost ne čini 10-15 procenata, izgubiće, recimo, pravo na službenu upotrebu svog jezika – rekla je dr Iren Molnar Gabrić za „Mađar so“.

Sagovornica lista je podsetila i da je na popisu stanovništva 1960. godine bilo oko 440 hiljada Mađara, a da ih je na poslednjem popisu bilo svega 295 hiljada. Ocenila je da razlog za ovo opadanje može biti u niskom natalitetu, asimilaciji, kao i u iseljavanju. – Od 2002. natalitet nije povećan, mnogi su se iselili u inostranstvo, broj onih koji se školuju u inostranstvu je povećan, dakle, smanjivanje je gotovo sigurno – konstatovala je Molnar Gabrić.

-Tvrdim da će popis tačno pokazati da postoji jedna osovina Novi Sad-Beograd, duž Koridora 10, oko koje se stanovništvo skuplja, jer je tamo novac i mogućnost zapošljavanja. Novi Sad i Beograd će uskoro da srastu, tu će biti demografska koncentracija, sve drugo će biti periferija i odumreće. Ukoliko se Evropska unija za nas otvori, kapital će preko nas samo promarširati, neće biti investicija, razvoja infrastrukture, neće se otvarati velika preduzeća, fakulteti. A manjine su na periferiji. Iz podataka treba da vidimo koja su to sela koja ostaju bez stanovništva i da izradimo neku strategiju za njihov spas. U slučaju Mađara jako strepim da, osim osam mađarskih lokalnih samouprava, sva druga područja važe za dijasporu – kazala je sagovornica „Mađar so“-a.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 13 godina i 1 mesec
Komentara: 25
Pregleda: 5142
Povezane teme

smanjenje mađara

manji broj mađara

broj mađara u vojvodini

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.