Komentara: 16
Pregleda: 4260

Mađarski jezik izborni predmet u školama u Subotici

28.03.2012. u 13:43h
Izvor: Magyar Szó
Mađarski jezik izborni predmet u školama u Subotici

Subotička lokalna samouprava dobila je zeleno svetlo od Ministarstva prosvete da mađarski jezik u školama može da bude izborni predmet. Stigao je, naime, odgovor ministarstva na inicijativu ove lokalne samouprave da mađarski kao jezik društvene sredine bude izborni predmet koji se ocenjuje. Pre tri godine lokalna samouprava je po prvi put podnela ovakvu inicijativu, da bi, budući da nije dobila odgovor, nedavno ponovila pismeni predlog, a konačno je i stigao odgovor ministarstva.

Prema navodima ministarstva, jezik društvene sredine može da bude izborni predmet ukoliko za njega postoji nastavni plan i program i ukoliko i školski odbor odobri da se on uvrsti među izborne predmete koji su, inače, trenutno veronauka i građansko vaspitanje, što znači da ako se neko u prvom ili petom razredu opredeli za jedan izborni predmet – njega treba da uči tokom naredne četiri godine. Ukoliko je, međutim, interesovanje pre za veronauku ili za građansko vaspitanje, u tom slučaju nastava mađarskog kao jezika društvene sredine može da ostane fakultativno.

-Dobili smo, dakle, odobrenje da pored veronauke i građanskog vaspitanja i mađarski jezik može da bude izborni predmet. Sa nastavnim planom i programom nema problema, jer ih je od prvog do osmog razreda Pedagoški zavod Vojvodine već pripremio – izjavila je Ljubica Kiselički, savetnica subotičkog gradonačelnika zadužena za pitanja obrazovanja i kulture. Prema njenim rečima, planira se da 1. septembra u prvom i petom razredu škola u Subotici pokrene nastava mađarskog kao jezika društvene sredine za one učenike koji se opredele za ovaj izborni predmet. Troškove nastave pokrivaće Ministarstvo prosvete. Kiselički je dodala i da trenutno u subotičkim školama ima 100 grupa sa ukupno oko 2000 đaka koji fakultativno uče mađarski kao jezik društvene sredine.

-Treba se nadati da će ulazak mađarskog jezika kao izbornog predmeta u srpska odeljenja doprineti savladavanju problema na planu međusobne komunikacije između učenika srpske i mađarske nacionalnosti – rekla je nadležna savetnica.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 12 godina i 3 meseca
Komentara: 16
Pregleda: 4260
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.