Komentara: 24
Pregleda: 8076
Foto

Maglai: Vraćamo se u jednopartijski sistem, Subotica nema dobru perspektivu

03.07.2020. u 14:51h
Izvor: Subotica.com
Koalicija "Pokret građanske Subotice-Metla 2020-Mađarski pokret" osvojila je četiri odbornička mandata u Gradskoj skupštini. Desetak dana nakon izbora, vodeći ljudi ove koalicije sumirali su utiske, predočili zamerke, ali i izneli predviđanja za budućnost Subotice.
Maglai: Vraćamo se u jednopartijski sistem, Subotica nema dobru perspektivu

Po rečima Jenea Maglaija, nosioca liste broj 8 na lokalu, protekli izbori u Srbiji su bili specifični po više pitanja, a to se ogleda, kako kaže, u prikupljanju potpisa za kandidaturu, cepanju izborne kampanje na dva dela, kršenju izbornih pravila, ali i medijskoj pristrasnosti prema strankama na vlasti.

- Na lokalu smo možda po prvi put imali situaciju da se plaćalo za potpise, ali i da vladajuća stranka prikuplja potpise za druge manje stranke. Na ovim izborima videli smo jasne obrise sistematske krađe glasova, kupljeno je više stotina hiljada glasova za vladajuću strukturu. Postojao je ozbiljan pritisak na glasače, a vlast je utrošila ogromne pare na kampanju. U obezbeđivanje političke podrške bile su uključene i crkvene strukture - smatra Maglai. - Mislimo da je bila velika greška što se u maju nastavilo sa izbornom kampanjom, svedoci smo da se sada nalazimo u teškoj epidemiološkoj situaciji i da danas imamo nekoliko žarišta u Srbiji i nagli porast zaraženih, a pored svega toga vlast ne želi da preuzme odgovornost, iako je jasno da je odgovornost na njima.

Maglai: Vraćamo se u jednopartijski sistem, Subotica nema dobru perspektivuMaglai je takođe ustvrdio da je gradska vlast, odnosno stranke na vlasti, imala pristup ličnim podacima građana, biračkim spiskovima, detaljima o socijalno ugroženim građanima i to zloupotrebljavala tokom kampanje.

Nosilac liste "Pokret građanske Subotice" požalio se i da građani nisu mogli da čuju njihov program, odnosno da su imali minimalno prostora da se obrate, prvenstveno, kako tvrde, jer su vladajuće stranke "zauzele sve termine".

- Videli smo i neviđenu medijsku pristrasnost na nacionalnom nivou, stranke na vlasti su non-stop bile u medijima, vodila se funkcionerska kampanja. Zloupotreba medija od strane vladajućih bila je maksimalno ispoljena - dodaje Maglai. - Tokom kampanje podgrevala se nacionalistička karta, ponovo se sejalo seme zla u Subotici, što može veoma loše da utiče na našu zajednicu i verujem da će se posledice toga osećati i u narednim godinama.

Maglai: Vraćamo se u jednopartijski sistem, Subotica nema dobru perspektivu

Osvrćući se na izborne rezultate liste čiji je bio nosilac, Maglai je rekao da nije zadovoljan istim (4 odbornika, 3.617 prikupljenih glasova).

- Kompletna opozicija je "zbrisana" na svim nivoima i verovatno ćemo biti jedina grupa građana koja će imati odborničku grupu u nekoj gradskoj skupštini u Srbiji, i praktično jedina opoziciona grupa u Vojvodini koja je uspela da "preskoči" cenzus - objašnjava Maglai. - Ušli smo u novo istorijsko doba, u jednopartijski sistem, u eru devedesetih.

Maglai smatra da vlast u Subotici, koju će izvesno formirati SNS i SVM, u naredne četiri godine neće doneti napredak, već da će, kako kaže, kao i u proteklom mandatu biti samo nazadovanje i propadanje.

- Situacija će biti sve gora u ekonomskom i društvenom smislu. Nikakav boljitak naša zajednica neće dobiti od ovoga. Očekujemo da će sada uslediti borba za funkcionerska mesta, a kada podele taj kolač sve će biti kao što je bilo u protekle četiri godine - zaključuje Maglai. - Nećemo biti deo skupštinske većine, borićemo se da SNS i SVM budu uklonjeni sa političke scene, jer bez toga nema povratka Subotice na pravi put.

Izvor: Subotica.com
Jene Maglai (PGS) - obraćanje povodom izbornih rezultata Jene Maglai (PGS) - obraćanje povodom izbornih rezultata Jene Maglai (PGS) - obraćanje povodom izbornih rezultata Jene Maglai (PGS) - obraćanje povodom izbornih rezultata Jene Maglai (PGS) - obraćanje povodom izbornih rezultata Jene Maglai (PGS) - obraćanje povodom izbornih rezultata Jene Maglai (PGS) - obraćanje povodom izbornih rezultata Jene Maglai (PGS) - obraćanje povodom izbornih rezultata
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 8076
Povezane teme

jene maglai

pokret građanske subotice

izbori2020

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.